Do čela českého průmyslu se postavil Jiří Havlíček

UDÁLOSTI: Novým ministrem průmyslu se stal Jiří Havlíček (zdroj: ČT24)

Prezident Miloš Zeman jmenoval Jiřího Havlíčka novým ministrem průmyslu a obchodu. Ve funkci střídá sociálního demokrata Jana Mládka, pod kterým na ministerstvu působil jako náměstek.

Před více než dvaceti lety u nás existovali mladí, sebevědomí, ale ne zcela informovaní ekonomové, kteří nás poučovali o tom, že průmysl je věcí zastaralou a že se máme orientovat na služby. Až ministr průmyslu v mé vládě Miroslav Grégr prohlásil slavnou větu: ‚Průmysl nás živil, živí a bude živit.‘ Měl pravdu.
Miloš Zeman

Prezident během jmenování nového ministra odmítl hospodářskou praxi devadesátých let, kdy podle něj tehdejší generace mladých ekonomů podcenila zájem o české průmyslové dědictví a upřednostňovala práci ve službách, což podle něj mnohé podniky přivedlo do existenční tísně či přímo k zániku.

„Na základě této historické zkušenosti vám přeji, abyste jako nový ministr průmyslu pokračoval v doslova staleté tradici českého průmyslu. Nezapomeňte, že už v době Rakouska-Uherska představovaly české země sedmdesát procent jejího průmyslového potenciálu,“ prohlásil prezident. „Přeji vám, abyste rozvíjel toto nahromaděné bohatství a nenechal ho uhasnout kvůli hloupým ekonomickým experimentům.“

Zeman jmenoval Havlíčka ministrem průmyslu (zdroj: ČT24)

Úkoly pro Havlíčka: Operátoři i dotace

Předseda vlády Bohuslav Sobotka následně s novým ministrem v sídle úřadu představili priority, kterým by se měl Havlíček v měsících zbývajících do sněmovních voleb věnovat:

  • Operátoři: V úterý projednávaný zákon o elektronických komunikacích má podle Sobotky zlepšit situaci na trhu mobilních dat, posílit práva spotřebitelů, kvalitu nabízených služeb i pravomoci Českého telekomunikačního úřadu, jenž získává možnost výrazněji pokutovat operátory.
  • Evropské dotace: MPO pečuje o program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost a na modernizaci tuzemských podniků má rozdat 120 miliard korun. Premiér po novém ministrovi požaduje, aby zajistil „maximálně rychlé čerpání“.
  • Příprava na transformaci: S ohledem na hospodářský význam českého průmyslu by měl resort začít celé odvětví připravovat na očekávané technologické změny v čele s digitalizací. Jen včasná příprava a podpora modernizace průmyslu podle ministerského předsedy zajistí, aby se republika udržela „na technologické špici“.
  • Energetika: Havlíček má věnovat pozornost přípravám výstavby nového bloku jaderné elektrárny Dukovany a zrychlit celý proces.
  • Spotřebitel: Česká obchodní inspekce se má podle předsedy vlády „aktivizovat“. Podle Havlíčka už v Poslanecké sněmovně leží příslušná novela zákona, která kontrolorům posílí pravomoci.
  • Změna pobídkové politiky: Investiční pobídky by v budoucnu měly směřovat jen tam, kde chystané investice zajistí vyšší přidanou hodnotu (například přitáhnou vědu a výzkum) a nebudou cílit na kvantitu, ale kvalitu nových pracovních míst.
Průmysl je u nás největší zaměstnavatel, Česká republika patří k průmyslovému jádru Evropy… a díkybohu za to.
Bohuslav Sobotka

Novopečený ministr už dříve uvedl, že ve zbývajícím půlroce do voleb by se chtěl zaměřit na problém s rozestavěnou tureckou elektrárnou Yunus Emre. Při uvedení do úřadu dodal, že by se vedle Sobotkou zmíněných priorit chtěl zaměřit i na surovinovou politiku a nové nerosty pro hi-tech odvětví (v Krušných horách se zvažuje těžba lithia užívaného ve smartphonech).

Za prioritní považuje také zdárné parlamentní projednání zákona o urychlení výstavby vysokorychlostního internetu, o kterém by sněmovna měla rozhodovat v pátek. A dohodu se už podařilo najít i s ministerstvem financí na řešení situace v OKD.

Vzhledem ke krátkému mandátu žádné nové zákony kabinetu už předkládat nehodlá. „V legislativním procesu jich máme více než dost a uděláme všechno pro to, aby prošly celým procesem ještě za mandátu této vlády,“ sdělil.

Narodil se 16. května 1976. Je podruhé ženatý a z prvního manželství má dceru. Vystudoval Národohospodářskou fakultu Vysoké školy ekonomické a marketing a komunikaci na pražské soukromé škole LIGS University, kde získal titul MBA.

Ve 22 letech vstoupil do ČSSD, působil jako tajemník okresního výboru v Kutné Hoře. V roce 2000 nastoupil na ministerstvo financí jako vedoucí oddělení v rámci úseku Ústředního finančního a daňového ředitelství. O tři roky později přešel na ministerstvo průmyslu a obchodu, kde byl tři roky ředitelem kabinetu ministra. V letech 2006–2010 byl hlavním manažerem a ústředním tajemníkem ČSSD.

Věnoval se také komunální politice – za ČSSD opakovaně kandidoval do zastupitelstva Čáslavi. Ve volbách v roce 1998 a 2002 zvolen nebyl, uspěl až v roce 2006. V následujících volbách mandát obhájil a navíc se stal 1. místostarostou města. Na post rezignoval v únoru 2014, kdy se stal náměstkem ministra průmyslu.

V této funkci do jeho působnosti na MPO spadala oblast rozpočtu a financování, legislativa, informatika a hospodářská správa. Na ministerstvu se rovněž specializoval na česko-čínskou spolupráci. Jako Mládkův náměstek zastupoval stát v řídicím výboru Českých drah, v dozorčí radě České pošty a předsedal pracovnímu týmu pro hospodářskou politiku v tripartitě.

Ve volném čase se nejraději věnuje rodině, čte historickou literaturu a pracuje na zahradě.

Jiří Havlíček
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

Obsazení ministerstva průmyslu přitom neproběhlo zcela snadno. Předseda vlády Bohuslav Sobotka tehdejšího šéfa resortu Jana Mládka odvolal kvůli problematické komunikaci ministerstva ohledně drahých datových tarifů tuzemských operátorů už na konci února, média pak spekulovala o tom, že by měl Mládka nahradit premiérův loajální tajemník pro Evropu Tomáš Prouza.

Po jednání na Pražském hradě ale Sobotka oznámení nového jména pro český průmysl odložil až za březnový sjezd sociální demokracie a ministerstvo provizorně řídil sám. Nyní ho předává do rukou Mládkova náměstka.

Jako na náměstka se na Havlíčka vztahoval služební zákon. Výkon služby státního zaměstnance mu je ve chvíli vstupu do vlády pozastaven, po skončení ministerského angažmá by se mohl vrátit na původní místo.

Svaz průmyslu žádá zrychlení čerpání fondů

Svaz průmyslu a obchodu je s volbou nového ministra spokojený, zejména s ohledem na jeho působení v náměstkovské pozici. „Je to zkušený náměstek, zná problematiku a ví, co na ministerstvu nefungovalo,“ řekl prezident Svazu Jaroslav Hanák. „Na prvním místě musí dát do pořádku čerpání evropských fondů. Výzvy sice byly vypsány, ale délka jejich hodnocení je dramaticky dlouhá. Nadáváme na Brusel, ale někdy si zbytečně těžkou byrokracii děláme sami.“

S Havlíčkem se kvůli jeho plánům pro zbytek volebního období sejde tento čtvrtek.  

Zástupci vládních i opozičních stran naopak změnu ve vedení resortu z různých důvodů kritizují. „Odvolání pana ministra Mládka sedm měsíců před volbami je podle mého čistě politické a nemá nějaký reálný základ,“ soudí předseda poslaneckého klubu TOP 09 Michal Kučera. „Pan premiér zaúkoloval nového ministra věcmi, které při nejlepší vůli nemůže do konce volebního období splnit,“ podotkl předseda hospodářského výboru a poslanec za ANO Ivan Pilný.