Havárie vodovodu v Žatci připravila o vodu 10 tisíc lidí

Žatec (Lounsko) - 10 tisíc obyvatel Žatce a okolních obcí je po havárii vodovodu v horní části obce bez vody. Zásobování pitnou vodou zajišťují cisterny, školy jsou dnes kvůli havárii zavřené. Poruchu objevili vodohospodáři ve středu ráno. Potrubí prasklo přímo u vodojemu v hloubce sedm metrů.

„Porucha vody je v polovině města. Zajistili jsme cisternami provoz mateřských škol. Základní školy podle mých informací pro dnešek ukončili výuku,“ doplnil starosta dvacetitisícového Žatce Erich Knoblauch s tím, že práce přímo na opravě vodovodního potrubí by měla začít kolem 15:00. Do té doby se dělníci k děravému potrubí musí prokopat.

Podle mluvčí Severočeských vodovodů a kanalizací Ivety Kardianové byly z okolních obcí havárií vody zasaženy také Radičeves, Milovice, Milčeves, Bezděkov, Zálužice a Rybňany. „Dodávka vody k zákazníkům byla postupně přerušena během středečního odpoledne. Vzhledem k rozsahu poruchy a nestandardnosti použitého materiálu potrvá oprava do večerních hodin,“ dodala Kardianová.