Hasiči s pomocí dronů tvoří mapy povodněmi zasaženého území

Události v regionech: Mapování povodní pomocí dronů (zdroj: ČT24)

Speciální tým hasičů s drony tvoří v lokalitách, které zaplavila voda, takzvané ortofotomapy a 3D modely. Mapu složenou z dronových snímků bude možné vložit do geodetických softwarů. Pomůže to například s obnovou inženýrských sítí.

Jeseník, Mikulovice, Opava nebo Krnov jsou místa, kde se v těchto dnech pohybují hasiči s drony. Mapují území zasažená povodněmi. Do akce je zapojeno devět dronových skupin. V jedné z nich je Petr Huk, který byl povolán ze severních Čech. „Většinou létáme tak dlouho, jak to dovolí baterie, takže zhruba půl hodiny. Potom se baterie vymění, dají se nabít a jede se znova,“ popsal pilot dronu z Hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje.

„Vzlétneme a už tam máme předpřipravenou misi, která nasnímá snímky s překryvem,“ dodal. Věnoval se už mapování Kostelce na Krnovsku. Záběry ukazují, že voda tam před dvěma týdny zaplavila celou vesnici. Povodeň dosáhla až pětisetletého průtoku.

Mapy pomohou při obnově území

„Dronové skupiny mapují oblasti, kudy tekla voda. Postupně dělají ortofotosnímky celé oblasti. Ty se pak přenesou na pracoviště Institutu ochrany obyvatelstva v Bohdanči, které data zpracovává,“ vysvětlil vedoucí pracoviště dokumentací Hasičského záchranného sboru ČR (HZS) Jiří Studnička. Doplnil, že dron za dvacet minut pokryje oblast o rozloze dvacet dva tisíc metrů čtverečních, zpracování údajů trvá řádově pětačtyřicet minut.

Složením snímků poté vznikne 3D model celého nasnímaného území a zároveň ortofotomapa, která bude mít široké využití. „Jde o mapu složenou z dronových snímků, kterou lze vložit do kteréhokoli geodetického softwaru a následně s ní pracovat,“ informoval mluvčí generálního ředitelství HZS ČR Martin Kavka.

Drony pomáhaly od začátku povodní

Využívat je pak budou hlavně místní samosprávy a štáby krizového řízení. Výsledné digitální mapy budou pomáhat třeba při obnovovacích pracích.

Situaci v zasažených oblastech budou hasiči mapovat ještě tři dny. Záležet bude na počasí. Pokud bude pršet, práce přeruší.

Drony hasičů byly nasazeny už od samého začátku povodní. V první fázi jim pomáhaly dodávat data potřebná k řízení zásahu i k vyhledávání lidí při jejich záchraně. Záběry poskytovaly podporu velitelům zásahu a krizovým štábům.