Financování stadionu mistra ligy rozděluje Plzeňany

Plzeň – Plzeňská Viktoria ovládla letošní ročník fotbalové Gambrinus ligy a poprvé ve své stoleté historii vyhrála titul. Západočeský stadion se nyní dočká nové fazóny, rozsáhlá rekonstrukce přijde na stovky milionů. Vysokou investici radnice obhajuje tím, že stadion spadá do majetku města. Část veřejnosti si ale myslí, že by se na ní měl finančně podílet také soukromý klub, který ho využívá.

„Jde o to, abychom měli stánek, který bude odpovídat potřebám evropských soutěží,“ tvrdí náměstek plzeňského primátora Miloslav Šimák (ČSSD) o rekonstrukci za 360 milionů korun. Veřejnost se rozdělila na fotbalové fandy a na ty, které kopaná nezajímá. Druhá skupina zastává názor, že by se tak vysoká částka dala v Plzni použít účelněji.

Ani plzeňští radní nejsou v pohledu na investici zajedno. Stadion sice náleží městu, ale používá ho soukromý klub. S titulem by se měl podle politiků začít více snažit o finanční příspěvek na rekonstrukci. „Přeci jen se jedná o profesionální klub a myslíme si, že by se měl více zajímat o celou investici,“ prohlásil předseda kontrolního výboru plzeňského zastupitelstva Ondřej Ženíšek (TOP 09). A zastupitel Vladimír Duchek (Pravá volba) mu ve výši financí dává za pravdu: „Město se nemůže a priori zříct zodpovědnosti za stav svého majetku, mám pouze výhradu k objemu investice.“

Reportáž Karla Vovesného (zdroj: ČT24)

Na stadion vjely bagry hned po vítězném utkání. Radnice počítá s tím, že některé zápasy Viktoria odehraje v podstatě na staveništi, pouze s jednou tribunou. Kompletní rekonstrukci stadionu hodlá vedení města stihnout do ledna příštího roku.

Předseda Kontrolního výboru zastupitelstva města Plzně Ondřej Ženíšek (TOP 09)
Zdroj: ČT24