Fakultní nemocnice Olomouc otevřela nové pracoviště kliniky nukleární medicíny

Fakultní nemocnice Olomouc (FNOL) otevřela novou přístavbu pracoviště kliniky nukleární medicíny s nejmodernějším přístrojovým vybavením pro diagnostiku a léčbu zejména onkologických onemocnění. Celkové výdaje dostavby pavilonu a jeho přístrojového vybavení jsou téměř 130 milionů korun. Víc než třetinu zaplatila nemocnice z dotace.

Práce na rekonstrukci a dostavbě kliniky začaly loni v březnu. Po půldruhém roce je výsledkem nová dvoupodlažní budova vybavená dalším přístrojem PET/CT pro vyšetření pacientů s nádorovými i zánětlivými procesy.

„Jednalo se o jeden z nejnákladnějších projektů realizovaných v naší nemocnici v posledních letech. Je však potřeba si uvědomit, že moderní medicína se bez drahého přístrojového vybavení a odpovídajících prostor zkrátka neobejde,“ řekl ředitel nemocnice Roman Havlík. Doplnil, že nemocnice teď může nabídnout pacientům špičkovou péči, navíc v komfortním prostředí.

Laboratoře a rozšíření lůžkové kapacity

V pavilonu X2 vznikla vyšetřovna, která bude fungovat nezávisle na první, již fungující. Druhé podlaží objektu bude sloužit laboratořím pro výrobu a distribuci radiofarmak, ale i jako zázemí pro personál. „Naše klinika je jedním z mála pracovišť, která poskytují celé spektrum v České republice dostupných vyšetřovacích metod nukleární medicíny. Na lůžkovém oddělení jsou prováděné terapeutické výkony včetně teranostiky karcinomu prostaty a neuroendokrinních nádorů. Nová dostavba tedy umožní i rozšíření kapacity našeho lůžkového zařízení,“ popsal přednosta kliniky Milan Kamínek.

PET/CT pracoviště je součástí kliniky od roku 2005. Narůstající množství vyšetření prováděných na jednom přístroji, kterých je až 4,5 tisíce ročně, si podle primářky kliniky nukleární medicíny Libuše Quinn vynutilo rozšíření tohoto pracoviště o druhý přístroj. „Naše klinika tak bude schopna uspokojit rostoucí poptávku po těchto vyšetřeních a zároveň efektivněji využít nakupovaná radiofarmaka. Nově instalovaný přístroj je ve srovnání s tím stávajícím technicky vyspělejší,“ uvedla primářka.

Evropské dotace

Fakultní nemocnice Olomouc je šestou největší nemocnicí v České republice. Zařízení má pět desítek pracovišť. Ročně je tam hospitalizováno pětapadesát tisíc pacientů a lékaři provedou dvaadvacet tisíc operací.

„S pomocí Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) a týmu Centra pro regionální rozvoj České republiky, které projekty IROP zastřešuje, má nemocnice na kontě již osm projektů, na které EU přispěla celkem 921 milionů korun,“ doplnil mluvčí nemocnice Adam Fritscher.