Exkrement na lakýrce. Starosta Čáslavic zakázal volný pohyb zvířat

Čáslavice – Starosta Čáslavic na Třebíčsku Vladimír Bartes zakázal ve své obci na základě obecní vyhlášky volný pohyb zvířat. Důvodem je podle něj tristní stav veřejných prostranství, která psi nebo slepice svými výkaly soustavně znečišťují. Ty občany, kteří budou svá domácí zvířata volně pouštět po obci, tak může nově potkat správní řízení a v krajním případě také pokuta ve výši 50 tisíc korun.

Závazná pravidla se starosta obyvatelům Čáslavic pokusil přiblížit zábavnou formou. Vyhlášku proto v místním zpravodaji prezentoval v odlehčené notě následovně: „Na základě vlastních zkušeností, jednou s černým a jednou s bílým hafanem a páchnoucím exkrementem na černé lakýrce starosty, takovéto jednání je v rozporu příslušných zákonů,“ napsal starosta Bartes. Nutno dodat, že některým obyvatelům obce ovšem nová vyhláška vrásky na čele nedělá a zvířata nechávají bez dozoru i nadále.

Paradox, na který upozornila reportérka ČT Blanka Poulová (její reportáž si můžete přehrát pod článkem), vznikl čáslavickou vyhláškou zejména v porovnání města a vesnice; zatímco na vsi jsou hospodářská zvířata na ulici zakázaná, ve městě, například Jihlavě, se vyhláška o volném pohybu zvířat vztahuje jen na psy.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)