Dvě rány, pak jsem omdlela, řekla u soudu Ukrajinka napadená v Plasích

Ukrajinka, kterou loni podle obžaloby zbil v Plasích muž od kolotočů, ve středu u soudu v Plzni vypověděla, že si pamatuje dvě rány, pak omdlela. Popsala, že útočník ji uhodil pěstí a loktem, víc si prý nepamatuje a probrala se až v nemocnici. Z napadení dvou Ukrajinek je obžalovaný devětačtyřicetiletý majitel pouťových atrakcí Zdeněk Holzknecht. Státní zástupkyně ho obžalovala z ublížení na zdraví, výtržnictví a z násilí proti skupině obyvatel a proti jednotlivci. Hrozí mu až pětileté vězení. Muž vinu odmítá.

Žena podle spisu po útoku skončila se zlomeným nosem a čelistí v nemocnici. U soudu popsala, že v neděli 13. srpna večer seděly s kamarádkou na obrubníku bruslařské dráhy, měly u sebe malé děti a dva kočárky. Kolem projíždělo po trávě osobní auto s přívěsem a řidič na ně křičel. Kamarádka se ho ptala, co mu vadí. Muž pak podle ženy zakřičel „Ukrajina?“ a když mu přitakaly, zastavil a začal čtyřiačtyřicetiletou kamarádku bít a tahat ji za vlasy. „Já jsem přišla zezadu, uhodila jsem ho a zeptala se, co to dělá, protože hrozně brečely naše děti,“ tvrdí cizinka. Nato se prý Holzknecht otočil a udeřil ji.

„Nechápu, proč to udělal. Je to muž, mohl se zachovat jinak,“ řekla při víc než tříhodinovém výslechu u soudu čtyřiatřicetiletá drobná žena, která žije s dětmi v Česku od předloňského října. Nedokáže si vybavit podobu muže, který ji napadl. Ani by ho prý nepoznala. Strach, trauma i bolesti v obličeji ale podle svých slov pociťuje dosud.

Rozpory ve výpovědích

Žena musela vysvětlovat rozpory ve svých výpovědích. Na policii například tvrdila, že daný den pila jen mírně alkoholický nápoj. U soudu přiznala, že pila vodku. Testy prokázaly, že měla po incidentu v krvi 2,4 promile alkoholu, což odpovídá těžké opilosti. Žena ale soudkyni tvrdila, že se chovala normálně a opilá nebyla.

Lišil se i její popis útoku. Ve středu u soudu sdělila, že útočník ji udeřil dvakrát pěstí a jednou loktem, na policii se ale o úderu loktem nezmínila. Později připustila, že si pamatuje dva údery, třetí už ne, pověděla jí o něm následně její dcera.

Verbální konflikt vznikl z jejich strany, tvrdí obžalovaný

Obžalovaný v červnu řekl, že měl dojem, že ženy byly pod vlivem alkoholu. Kritický den jel podle svých slov autem s osmimetrovým vlekem složit pouťovou atrakci. Ženy s dětmi seděly na obrubníku, nohy měly prý natažené do cesty a okolo sebe několik lahví od alkoholu, tvrdil muž. Když kvůli nim nemohl projet, řekl jim, aby mu uhnuly, ženy ale podle něj reagovaly hádkou a křikem.

„Asi jsme si jazykově nerozuměli, z jejich strany vznikl verbální konflikt. Byla tam slovní výměna, slovní rozepře, začalo nějaké šťouchání. Domnívám se, že hlavní roli tam z jejich strany hrál alkohol,“ vypověděl Holzknecht.

Podle obžaloby ženám rasisticky vulgárně nadával, poté tu starší nejméně třikrát udeřil otevřenou dlaní do obličeje. Cizinka se bránila a podařilo se jí nastoupit do jeho auta, kde chtěla vzít klíčky. On se ji snažil vytáhnout z vozu za vlasy. Mladší žena ho nato zezadu uhodila. „Na což obviněný reagoval tím, že ji nejméně dvakrát udeřil rukou sevřenou v pěst do obličeje, poškozená upadla na trávník a zůstala bezvládně ležet,“ stojí v obžalobě.

Plzeňský soud bude pokračovat v listopadu výslechem druhé napadené ženy z Ukrajiny.