Dobrovolníci v Moravskoslezském kraji za měsíc pomohli 15 lidem. Jsou o pět minut rychlejší než záchranka

Dobrovolní záchranáři na zavolání, takzvaní first respondeři, během prvního měsíce fungování v Moravskoslezském kraji pomohli u patnácti případů. Jsou podle mluvčího Moravskoslezských záchranářů Lukáše Humpla průměrně o pět minut rychlejší než profesionálové ve službě. Podobný systém funguje už od září 2016 v Královéhradeckém kraji. Tam už pomohli záchranáři na zavolání v 277 případech. Systém plánuje zavést dalších pět krajů.

Letos v dubnu spustili Moravskoslezští záchranáři systém pomoci dobrovolných zachránců. Takzvaní first respondeři mají ve svém telefonu staženou aplikaci, která je upozorní na pacienta v ohrožení života v jejich bezprostředním okolí.

„Vše spočívá v propojení záchranné služby s vyškolenými zachránci, kteří jsou v dosahu místa události. Operační středisko je aktivuje prostřednictvím mobilní aplikace. Je-li zachránce právě poblíž, může poskytnout základní první pomoc dříve než posádka zdravotnické záchranné služby,“ popisuje princip Humpl.

UDÁLOSTI: Záchranáři spolupracují s first respondery (zdroj: ČT24)

Zvládnou i ty nejvážnější případy

Tito dobrovolníci za první měsíc pomohli v Moravskoslezském kraji v patnácti případech. „Jednalo se o stavy poruch vědomí, vážných úrazů a šestkrát o selhání všech základních životních funkcí. Resuscitace byla započata průměrně o pět minut dříve, než na místo dorazila posádka ZZS,“ doplnil Humpl.

V současné době je jen v tomto kraji registrováno přes 400 first responderů. „Budou probíhat další školení. Počítáme, že nám přibude asi dalších 80 dobrovolných záchranců. Zájem o školení je vysoký, určitě převyšuje počet aktuálně dostupných míst,“ říká Humpl. Během školení se zachránci učí hlavně správnou resuscitaci nebo jak obsluhovat aplikaci.

Zatím pomáhají jenom pracovníci IZS, na Královéhradecku i laici

V Moravskoslezském kraji zatím do systému dobrovolných záchranářů berou pouze vyškolené záchrance. „Do týmu se můžou zapojit jen pracovníci integrovaného záchranného systému (IZS) – tedy hasiči, dobrovolní hasiči, policisté, vodní nebo letečtí záchranáři. Úplné laiky zatím nebereme,“ uvedl Humpl.

V Královéhradeckém kraji, kde s first respondery začali v září 2016 jako první, do týmu přibrali i veřejnost. „Jsme jediná záchranka, která využívá i laiky. Ale není to tak, že bychom brali lidi z ulice. Stanovili jsme si přísná pravidla a ty lidi musíme nejdříve proškolit,“ říká mluvčí záchranky Královéhradeckého kraje Ivo Novák.

„My máme v současné době asi 600 first responderů. Zájem je veliký, a tak si dobrovolné záchrance vybíráme podle místa bydliště. Máme přesycený Hradec Králové, a tak nyní nabíráme zájemce hlavně z míst, kde je delší dojezd záchranky, například v horách,“ dodává Novák.

Dobrovolníci budou pomáhat i v dalších krajích

Podle ředitele královéhradecké záchranky Libora Senety už krizových situací, kdy byl přes aplikaci volán first responder, bylo 277. „Na těchto 277 událostí zareagovalo a přijelo celkem 387 first responderů, na některé události se sešlo na místě více first responderů,“ řekl.

Mobilní systém záchranářů na zavolání ve spolupráci s operátorem O2 vyvíjeli právě královéhradečtí záchranáři. V Moravskoslezském kraji aplikaci využívají od letošního dubna. Přidat se podle mluvčí O2 Lucie Jungmannové chtějí také v Plzeňském, Středočeském, Libereckém, Jihočeském a Karlovarském kraji.