Divoké husy obsadily Jesenickou přehradu u Chebu

Chebsko - Velké hejno divokých hus si za své zimoviště vybralo Jesenickou přehradu u Chebu. Přiletěly ze severní Evropy, kde jejich domovská stanoviště zamrzla. Impozantní divadlo, kdy se mohutné hejno zvedá z hladiny, na které jenom nocuje a vydává se za celodenní pastvou, zažívají lidé kolem Jesenice každoročně.

Letos si vodní hladinu Jesenické přehrady vybralo za zimoviště asi tisíc hus polních a pět stovek hus běločelních. Podle ornitologů přilétly většinou ze severních částí Ruska. Chatař Daniel Krátký informoval, že husy přilétají koncem října a odlétají v lednu. Jesenice u Chebu patří vedle Nechranické přehrady v severních Čechách a nádrže Nové Mlýny na Moravě k největším středoevropským zimovištím.

Vladimír Melichar z Agentury ochrany přírody a krajiny Karlovy Vary se nechal slyšet, že husy zimují putovně - putují po celé Evropě a jednotlivé lokality si oblibují podle dostupnosti potravy. Mohutné hejno se celý den popásá na polích s ječmenem a pšenicí v okolí Chebu. „Pokud by zemědělcům vznikly velké škody, stát má možnost je hradit,“ dodal Vladimír Melichar.

Divoké husy odlétají, když Jesenice zamrzne. Když je mírnější zima, zůstávají někdy až do března.