O víkendu se má ochladit. Na západě a jihu Čech hrozí v noci na pátek silné bouřky

V Česku se o víkendu ochladí, v sobotu nejvyšší denní teploty na většině území nepřekročí třicet stupňů Celsia a v neděli zůstanou pod pětadvaceti stupni, vyplývá z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). O něco vyšší teploty čekají meteorologové na východě země. V noci na pátek hrozí na západě a jihu Čech silné bouře s nárazy větru. Bouře hrozí také o víkendu. Zároveň ve většině Česka platí do pátku výstraha před vedrem. Kvůli suchu a vysokým teplotám také meteorologové v části země vyhlásili výstrahu před vznikem požárů.

„Čtvrteční ráno je asi o čtyři stupně chladnější než ve středu, měříme nejčastěji šestnáct až dvanáct stupňů Celsia,“ uvedl ČHMÚ na Facebooku. Ve čtvrtek odpoledne nejspíš překročí maxima jednatřicet stupňů na většině území kraje Jihočeského, Plzeňského, Středočeského a Prahy a částečně i Ústeckého a Jihomoravského kraje. V pátek má být ještě tepleji. V nižších a středních polohách Česka budou odpoledne teploty zřejmě dosahovat jednatřiceti až pětatřiceti stupňů, s výjimkou západu Čech – tam jen asi třiceti stupňů.

Nejtepleji má být na jihu Moravy, platí tam výstraha s vysokým stupněm nebezpečí, teploty mohou překročit čtyřiatřicet stupňů Celsia. 

Výstraha před bouřkami platí pro Jihočeský, Plzeňský a Karlovarský kraj od čtvrtečních deseti večer do pátečních tří hodin ráno. „Hlavním nebezpečím bude silný vítr s nárazy kolem sedmdesáti kilometrů za hodinu, na horách i kolem devadesáti kilometrů za hodinu,“ uvedli meteorologové.

V sobotu meteorologové očekávají nejvyšší denní teploty mezi pětadvaceti až devětadvaceti stupni Celsia, na jihovýchodě území až třicet jedna stupňů. Přes den bude nejspíš oblačno, místy se mohou objevit přeháňky, hrozí i silné bouřky. V neděli se přeháňky nebo občasný déšť podle předpovědi vyskytnou na většině území, na východě může místy bouřit. Nejvyšší teploty se mají pohybovat mezi devatenácti až třiadvaceti stupni Celsia, na Moravě a ve Slezsku mezi čtyřiadvaceti až osmadvaceti stupni.

Vzhledem k pokračujícímu teplému a suchému počasí v Čechách roste nebezpečí požárů. To se ale od soboty sníží díky očekávaným srážkám.

Na začátku příštího týdne teploty údajně klesnou ke dvaceti stupňům a podle předpovědi bude pršet na většině území.