Na jižní Moravě může být v sobotu až 35 stupňů

Česko zasáhnou tropické teploty (zdroj: ČT24)

Velkou část České republiky v sobotu zasáhnou tropické teploty, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Na jižní Moravě, kde je výstraha dokonce s vysokým stupněm nebezpečí, mohou vystoupit až na 35 stupňů Celsia. Kvůli vedru tam hrozí i problémy v železniční dopravě, teplo může roztáhnout koleje.

Výstraha se netýká pouze západních a severních Čech, na většině zbylého území České republiky je vyhlášená od sobotních 12:00 do 20:00. Na jižní Moravě pak je přísnější výstraha v oblasti Břeclavi, Hodonína, Hustopečí, Kyjova, Mikulova, Pohořelic a Veselí nad Moravou.

Meteorologové upozorňují, že velká vedra jsou vysokou zátěží pro lidský organismus, hrozí přehřátí a dehydratace. Lidé by měli dodržovat pitný režim a více konzumovat hlavně neslazené nealkoholické nápoje, ideálně v kombinaci s minerálními vodami. Je také vhodné omezit tělesnou zátěž a nepobývat na přímém slunci v poledních a odpoledních hodinách.

V neděli mají teploty v Česku klesnout, na většině českého území se také zřejmě zatáhne a přijdou přeháňky a bouřky. Ochlazení ale bude nejspíš jen přechodné. „Už od úterý půjdou teploty zase nahoru a ve středu se dostanou znovu na některých místech i nad tropickou třicítku,“ uvedl ČHMÚ na síti X.