Hasiči na jihu Moravy po bouřkách odčerpávali vodu i ze silnic

Hasiči v Jihomoravském kraji po odpoledních a podvečerních bouřkách asi na desítce míst odčerpávali vodu, a to i ze silnic. V souvislosti s počasím evidují zhruba dvě desítky událostí. Informoval o tom jejich mluvčí Petr Příkaský. V posledních dnech vyjíždějí k těmto událostem kvůli počasí opakovaně.

Hasiči evidují 19 událostí, z toho desítka se týká odčerpávání vody, devět událostí pádu stromů či větví. „Laguna se vytvořila například v Brně na Sportovní, zůstaly v ní dva vozy. Lagunu odčerpáváme i v Jedovnické,“ uvedl Příkaský.

Jedovnická ulice mezi Líšní a Vinohrady kolem areálu Zetoru bývá při vydatném dešti zaplavená, není to poprvé. Hasiči tam takto vyjížděli loni, předloni, v červenci 2019 tam museli v jednom dni dokonce dvakrát krátce po sobě. Zasahovali tam i letos ve druhé polovině května, kdy po deštích asi 2,5 hodiny odčerpávali lagunu několik desítek metrů dlouhou.

Událostí týkajících se čerpání vody hasiči evidují pět v Brně, čtyři v Brně-venkově a jednu na Znojemsku. Stromy či větve popadaly například na Znojemsku, Břeclavsku a Blanensku, událostí bylo devět.

Hasiči zasahovali v Jihomoravském kraji
Zdroj: X/HZS Jihomoravského kraje

Výstraha před bouřkami platí od čtvrtečních 17:00 do pátečních dvou hodin ráno. Bouře podle meteorologů hrozí hlavně na jihu a východě Čech, ve Slezsku a na téměř celé Moravě.

V jihovýchodní polovině Česka se podle nich bouřky znovu vyskytnou v pátek odpoledne a večer. Ojediněle mohou být silné a doprovázené přívalovými srážkami, krupobitím a nárazy větru o rychlosti kolem sedmdesáti kilometrů v hodině.

O víkendu by se nejvyšší denní teploty v sobotu měly pohybovat mezi 21 a 25 stupni Celsia, na jihovýchodě a východě až 27 stupňů, a v neděli mezi 18 a 23 stupni, na jihovýchodě a východě bude opět až 27 stupňů.