Šéfovi centrály proti organizovanému zločinu chybí zkušenosti, míní reportér Kundra

Problém nového policejního útvaru, kterým se od 1. srpna stala Národní centrála proti organizovanému zločinu je, že jeho šéf Michal Mazánek nemá zatím dost zkušeností. Nesetkal se dosud dostatečně s řešením sofistikované kriminality, s organizovaným zločinem, ruskojazyčnými mafiemi, s terorismem, který bude stále větším nebezpečím. Ve své kariéře se tomu příliš nevěnoval. V rozhovoru pro Českou televizi to uvedl reportér týdeníku Respekt Ondřej Kundra.

„Neznamená to samozřejmě, že to nemůže dohnat, ale zároveň by to dohánění nemělo moc dlouho trvat. Vpadl do toho rovnýma nohama a je potřeba, aby se velmi rychle zorientoval, protože vždy je lepší, když šéf rozumí tomu, co dělají jeho lidé,“ míní novinář.

S podrobnostmi o tom, jak bude nová Národní centrála proti organizovanému zločinu fungovat, připravil na pondělí své vystoupení na tiskové konferenci ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD.

Ondřej Kundra poukázal na to, že někdejší šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta se velmi rychle před časem zorientoval v pozici šéfa protimafiánského útvaru. Velmi mnoho času trávil tím, že objížděl regionální pobočky. Žil s těmi lidmi jejich případy, rozuměl té problematice. „To je velmi důležité. Když by tam šéf jen tak seděl a nechával to na podřízených, mohli by si dělat, co by chtěli,“ uvedl reportér Kundra.

Veřejnost by měla vidět velké výsledky

Podle Ondřeje Kundry by měl elitní útvar řešit výhradně zásadní kauzy a nezaplést se do rozplétání stovek různých případů. „Lidé by měli vidět konkrétní výsledky u velkých případů. Příslušníci útvaru by proto měli hodně pracovat v terénu, sami vyhledávat informace a nespoléhat pouze na udání,“ míní Ondřej Kundra.

Národní centrála proti organizovanému zločinu vznikla sloučením protimafiánského a protikorupčního útvaru. Její vznik vyvolal roztržku uvnitř vládní koalice mezi ČSSD a hnutím ANO, které hrozilo odchodem z vlády, nelíbil se ani státním zástupcům a v reakci na reformu odstoupil šéf protimafiánského útvaru Robert Šlachta.