Nevíme, proč rezignoval Kněžínek, říká Kučera ze Soudcovské unie. O zásazích do justice neví

František Kučera hostem Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Podle prvního viceprezidenta Soudcovské unie České republiky Františka Kučery panují nejasnosti ohledně odstoupení ministra spravedlnosti Jana Kněžínka (za ANO), kterého má vystřídat někdejší nejvyšší státní zástupkyně, poslankyně ČSSD a exministryně spravedlnosti Marie Benešová. Soudce rozhodnutí překvapilo jak kvůli načasování, tak kvůli rozdělané práci na ministerstvu. Kněžínek uvedl, že odešel kvůli spekulacím o své budoucnosti, Kučerovi přijdou takové argumenty jako slabé. Rozhovor se soudcem v Interview ČT24 vedl Daniel Takáč.

Kučera se domnívá, že Jan Kněžínek nebyl špatným ministrem. „Myslím si, že měl všechny předpoklady k tomu (…) být dobrým ministrem, ale bohužel skončil dřív, než toho mohl dokázat více,“ říká první viceprezident.

Kučeru rozhodnutí ministra překvapilo, a to hlavně kvůli tomu, že se chystala novela zákona o soudech a soudcích. Kněžínek k debatě o novele podle něj přistupoval příkladně. Když však diskuze, do níž se zapojili soudci, ministerstvo i další odborníci, skončila, ministr rezignoval a není jisté, zda na něj jeho nástupkyně naváže, myslí si.

Kdo jde do politiky, musí počítat se spekulacemi

„Ještě jeden důvod, který zavdává příčinu toho překvapení, je v tom, že pan ministr své ministerstvo nedávno reorganizoval. Jsou tam dva noví náměstci a najednou odejde a nechá to reorganizované ministerstvo svému nástupci. Je to pro mě překvapivé, takto se přece člověk nechová,“ míní Kučera.

Kněžínek uvedl, že už nechce snášet spekulace o svém konci. To ale Kučerovi přijde jako slabý argument. „Když jdete do politiky, tak musíte počítat s tím, že se spekulovat bude, a to hodně,“ tvrdí první viceprezident Soudcovské unie. Pochybnosti to totiž vyvolává i díky tomu, že je ministr „šéf justice“, který se velmi významnou měrou podílí na tom, kdo povede jaký soud, a disponuje penězi, které jdou soudům.

V souvislosti s kauzou Čapího hnízda by podle Kučery bylo jednodušší, kdyby Kněžínek neodstoupil. „Státní zástupce, který to dostane na stůl, bude mediálně v poněkud obtížné situaci, protože ať udělá tak nebo tak, vždy se do něj bude jedna ze stran strefovat a bude mu vytýkat, že buď je to kampaň proti panu premiérovi, nebo naopak že podlehl tlaku, kdyby to snad vrátil policii k došetření. Tomu se asi nevyhne, musí to odborně ustát,“ říká Kučera.

Sám o nevhodných zásazích do justice neví. „To, že o nich nevím, neznamená, že nejsou, ale já o nich nevím,“ tvrdí Kučera. Stejně tak nemá informace o „justiční mafii“. „O mafii nebo o úmyslu bych nemluvil. To, že se některému soudci něco nepovede, nebo je už pracovně a výkonnostně za zenitem, to se asi může stát, od toho máme systém kárných řízení, že takový soudce může být zbaven taláru, překročí-li to únosnou mez, nebo ho pak předseda soudu může převést na některou méně náročnou agendu,“ myslí si Kučera.

Pochybnosti by se upínaly k jakémukoli nástupci

Soudcovská unie vyjádřila ve svém prohlášení znepokojení ohledně výměny ministra právě v tuto chvíli, což prý „zakládá pochybnosti, zda je v České republice dodržován princip rovnováhy státních mocí a zda nedochází k porušování principů právního státu“. 

„Ty pochybnosti by se upínaly k jakémukoli jeho nástupci, nejen k Marii Benešové, to si myslím, že není nic osobního proti ní, ale jenom vyjádření podivu nad tím, k čemu tady došlo a zrovna v tento čas,“ vysvětluje Kučera, který by k Benešové nepřistupoval jako k někomu, kdo může justici nějakým způsobem ohrozit nebo znevážit. Myslí si, že je odbornice a dobrý, slušný člověk.

Co se týče spekulací o konci nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, Kučera nevidí „žádný věcný důvod, pro který by měla být jeho pozice ohrožena“. Nový zákon o státním zastupitelství by podle něj měl být vyvážený a měl by respektovat poměry České republiky.

„Jsou dva modely státního zastupitelství. Jeden, že budou státní zástupci úplně nezávislí, druhý, že budou státní zaměstnanci se vším všudy, podřízení třeba ministrovi. Každý z těch modelů má své plusy, své minusy,“ uzavírá Kučera.