Víc pohybu a smíchu a Lábus jako Jezevec Chrujda. Déčko představilo novinky

Začátkem školního roku vstoupí ČT :D do své jubilejní, desáté sezony. Pro nejmladší diváky si Déčko nově připravilo večerníček Jezevec Chrujda nebo zábavní lekce Smějeme se s Michalem. Chystají se i pokračování oblíbených pořadů, jako jsou Parta z garáže, Medvídkova poradna či Zvěd. Novinky nabídnou v září také weby Déčko.cz a ČT edu, v říjnu pak odstartuje celoroční soutěž SUPERJÁ! zaměřená na zdravý životní styl a pohyb.

„Náš úkol je stále stejný: vzdělávat, bavit a orientovat naše děti v současném tak složitém světě,“ uvedl k desátému výročí Déčka výkonný ředitel ČT :D Petr Koliha. „Přicházíme s řadou nových kreativních nápadů a pořadů a celý příští školní rok bude na Déčku prostřednictvím naší soutěže ve znamení sportu a pohybu. Myslím, že po několika covidových letech se potřebujeme všichni trochu protáhnout a nadechnout,“ dodává.

Večerníček s Chrujdou, smích s Michalem

Podzimní novinkou je pořad Smějeme se s Michalem. „Za příležitost natočit seriál o smíchu jsem Déčku velmi vděčný. Ve všech svých pořadech se snažím rozesmát své diváky, překvapit je a zaujmout,“ komentuje pořad Michal Nesvadba, který se na něm podílel nejen jako jeho průvodce, ale také jako autor scénářů.

Další premiérou bude Fanfárčení, loutkový zábavně vzdělávací pořad, jenž prostřednictvím oblíbených postav z Kouzelné školky – Františka, Fanynky a Filípka – vysvětluje nejmenším dětem známá lidová rčení. Druhé řady se dočká Zvěd, který vzniká ve spolupráci s Akademií věd České republiky, nebo Parta z garáže představující mladé muzikanty.

Malí diváci se mohou těšit na nové příběhy před spaním. Na motivy knih spisovatele Petra Stančíka připravila Česká televize premiérový večerníček Jezevec Chrujda. Hlas novému večerníčkovému hrdinovi propůjčil Jiří Lábus. „S Jiřím Lábusem jsme léta přátelé a já už od dětství miluji jeho nezaměnitelný projev, doplněný naprostou profesionalitou,“ podotýká Petr Stančík. Večerníček ještě před uvedením na obrazovky získal ocenění na festivalu Anifilm.

Jezevec Chrujda
Zdroj: ČT

Celoroční soutěž nadchne pro pohyb

Déčko opět chystá celoroční soutěž. Tentokrát ponese název SUPERJÁ!, přičemž za cíl si klade nadchnout děti pro pohyb a zdravý životní styl. „Zároveň děti chceme seznámit s tím, co je to fair play, jak trénovat sílu, vytrvalost, překonat lenost, že je potřeba trénovat nejen tělo, ale i mysl. Dále že je důležitá nejen aktivita, ale i odpočinek, dobrá strava,“ vysvětluje vedoucí projektu Monika Mrázová. Ambasadorem soutěže se stane olympijský vítěz Aleš Valenta.

V televizním vysílání se objeví celkem osm epizod stejnojmenného animovaného mini pořadu, jejichž rozuzlení děti naleznou na webových stránkách superja.cz. „Rádi bychom oslovili hlavně zatím nesportující či pohybu se nevěnující děti a ukázali jim, že se nemusí neustále s někým porovnávat, že se nemusí bát začít proto, že jsou slabší či méně šikovní než jejich vrstevníci, a že každý může být den ode dne lepší, když bude chtít – každý může zažít pocit, že je SUPRJÁ!“ říká Monika Mrázová.

Vzdělávací seriál pro děti z Ukrajiny

S novinkami přichází i web ČT edu. Z projektu, který původně pomáhal při zvládání distanční výuky, se brzy stal nástroj, který dnes a denně používají ve školách tisíce učitelů a žáků. Na podzim nabídne ČT edu kromě nových videí k matematice, zeměpisu nebo dějepisu i řadu materiálů k podpoře výuky žáků, kteří do českých škol přicházejí z Ukrajiny.

„Chtěli jsme jim trochu pomoci, a tak jsme natočili nový animovaný seriál Čeština s Mínou a Týnou. Jde o šestadvacet krátkých epizod, které děti jednoduchou a hravou formou seznamují se základními slovíčky a vazbami, se kterými se setkávají v každodenním životě,“ uvedla vedoucí Komunikace, vnějších vztahů a ČT edu Alžběta Plívová.

K seriálu ČT edu spolu s Národním pedagogickým institutem připravilo metodiky a další materiály, aby mohli učitelé pořad funkčně zařazovat do svých hodin.