SOUHRN: Zásadní události soboty 31. srpna

Každý večer přinášíme přehled nejdůležitějších a nejzajímavějších událostí dne z domova i ze světa. Stručně a přehledně, ale i s potřebným kontextem. Projděte si zásadní zprávy soboty 31. srpna 2024.

Česko není spokojené s nabídkou Švédska na prodloužení pronájmu gripenů

České ministerstvo obrany není spokojené s nabídkou Švédska na prodloužení pronájmu čtrnácti letounů JAS-39 Gripen po roce 2027 a požádalo švédskou stranu o její úpravu. Jednání budou pokračovat v následujících týdnech. Po sobotním setkání se švédským ministrem obrany Palem Jonsonem v Praze to uvedla ministryně Jana Černochová (ODS).


Se srpnem končí i kotlíkové dotace, využilo je přes 130 tisíc rodin

Kotlíkové dotace v sobotu končí. Stát tak skoro deset let podporoval domácnosti, aby vyměnily stará topeniště za modernější a pomohly vyčistit ovzduší. Nabídku za tu dobu využilo přes 130 tisíc rodin. Celkem si rozdělí více než 15 miliard korun. Akce podle ministerstva životního prostředí měřitelně zlepšila poměry v obcích.


Zrušme limity na použití zbraní, zní z Globsecu. Lipavský chápe dilema spojenců

Ruské imperiální ambice nemají žádné hranice, dokud je neurčíme, uvedl v projevu při zahájení druhého dne bezpečnostní konference Globsec v Praze ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Vítězství Moskvy by podle něj vedlo k nestabilitě Evropy. Česko nedává žádné omezení Ukrajině pro využití vojenského materiálu, Lipavský nicméně chápe, že někteří spojenci musí řešit určitá dilemata. Za zrušení limitů týkajících se hlavně střel dlouhého doletu a letounů F-16 orodovala na konferenci také dánská premiérka Mette Frederiksenová či finský prezident Alexander Stubb.


Syrskyj šokoval svým plánem vpadnout do Ruska i ukrajinské důstojníky, píše WSJ

Ukrajina má právo na sebeobranu, která nekončí na hranicích, uvedl generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v rozhovoru pro Welt am Sonntag. Šéf Aliance tak poprvé komentoval ukrajinskou vojenskou operaci v Kurské oblasti, kterou označil za legitimní a současně riskantní. Zdůraznil také, že NATO o plánech Kyjeva nevědělo. Podle deníku The Wall Street Journal (WSJ) představil šéf ukrajinských sil Oleksandr Syrskyj odvážný plán na tajné schůzce v červenci a překvapil tím i důstojníky.


Unipetrol u Litvínova po odpalu pumy pracuje na obnovení provozu

Chemička společnosti Orlen Unipetrol u Litvínova na Mostecku zahájila práce na postupném obnovení provozu. Po pátečním odpalu pumy i nadále pokračuje kontrola výrobních technologií. Zatím nebyla nalezena významná poškození, která by měla na obnovu provozu vliv, řekl mluvčí společnosti Pavel Kaidl.


Tankový den v Lešanech představuje různé konstrukční školy vojenské techniky

Zhruba 15 tisíc příznivců vojenské historie i současné techniky v sobotu zamířilo do lešanského vojenského muzea na 20. ročník Tankového dne. K největším lákadlům patřil například legendární izraelský tank Merkava, který se v akci představil po delší době, český tank LT-38 nebo nejnovější tank české armády Leopard 2A4. Celkem se v ukázkách při jízdě představilo dvacet tanků. Program dopoledne zahájil průlet dvou letounů JAS-39 Gripen.

Události ČT (31. 8. 2024) (zdroj: ČT24)