SOUHRN: Zásadní události soboty 19. října

Každý večer přinášíme přehled nejdůležitějších a nejzajímavějších událostí dne z domova i ze světa. Stručně a přehledně, ale i s potřebným kontextem. Projděte si zásadní zprávy soboty 19. října 2024.

Lidovci mají nové vedení, chtějí pokračovat v koalici SPOLU

Nový předseda KDU-ČSL Marek Výborný se chce spolu se členy obměněného vedení před sněmovními volbami zaměřit na prorodinná témata, dostupnost bydlení, vzdělávání a principy odpovědné solidarity. Strana chce bránit extrémům a zároveň být konstruktivní, řekl po volbě místopředsedů. Tým má Výborný za dobrý mix kontinuity s novými tvářemi, podle nových lídrů sjezd zareagoval na touhu po změně. Delegáti sjezdu KDU-ČSL také podpořili další spolupráci v koalici SPOLU pro sněmovní volby v příštím roce.


Netanjahuův dům se stal terčem dronu, Izrael udeřil v Libanonu i Gaze

Při izraelských vojenských úderech v celém Pásmu Gazy za sobotu zemřelo už nejméně 32 lidí, uvádí tamní orgány řízené teroristickou organizací Hamás. Izrael podnikl i nálety na východ Libanonu, kde dle tamních médií zemřelo pět lidí. Armáda po poledni uvedla, že Hizballáh na izraelské území vypálil od půlnoci 180 střel. Většinu raket i dronů zachytila protivzdušná obrana. V sobotu ráno se stal terčem dronu z Libanonu dům izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Nikdo nebyl zraněn.


Kubu postihl další blackout

Kubu v sobotu ráno postihl další výpadek elektrického proudu, a to jen několik hodin poté, co tamní úřady oznámily, že pomalu obnovují dodávky po pátečním rozsáhlém blackoutu. Informovala o tom stanice CNN. Páteční výpadek energie postihl téměř celý tento karibský ostrov, miliony lidí se tak ocitly bez proudu, ale i bez tekoucí vody.


Delfíni ve volné přírodě zřejmě vdechují mikroplasty, varuje studie

Američtí vědci zjistili, že ve vzduchu, který vydechují volně žijící delfíni, jsou přítomné částice mikroplastů. Protože vycházejí z dýchacího aparátu, je podle biologů pravděpodobné, že je kytovci vdechli.