Začíná Svět knihy. Do jeho paměti se v Praze zapíší Llosa, Müllerová i Jodorowsky

Hosté z téměř čtyřiceti zemí a regionů se od 9. do 12. května setkají s českými čtenáři na mezinárodním knižním veletrhu a literárním festivalu Svět knihy Praha. Hlavním tématem pětadvacátého ročníku jsou paměť a vzpomínky. Regionálně se zaměřuje především na tvorbu zemí Latinské Ameriky, kterou mimo jiné zastupuje nobelista Mario Vargas Llosa. K letošním literárním hvězdám se počítá také Herta Müllerová a Alejandro Jodorowsky. Tvorbu dalších autorů navíc 9. května přiblíží Noc literatury.

Ve Španělsku žijící peruánský literát Mario Vargas Llosa přijíždí do Česka poprvé. Jako neúspěšný kandidát na peruánského prezidenta a jako velmi úspěšný spisovatel. O tvůrčím talentu přesvědčil už prvotinou Město a psi z roku 1963, v níž popsal své zážitky z vojenského lycea v Limě, čímž vyvolal ve své domovské zemi skandál. U příležitosti Světa knihy vychází v českém překladu jeho romány Chvála macechy a Pětinároží

Svůj stánek má tradičně na Světě knihy také Edice ČT.

V roce 2010 obdržel Llosa Nobelovu cenu za literaturu, o rok dříve toto prestižní ocenění převzala prozaička Herta Müllerová. Dnes žije a tvoří v Německu, ale, podobně jako Llosa, jsou její kořeny v jiné zemi – narodila se do německé rodiny v Rumunsku. Ve svých dílech se zajímá o historii tamní německé menšiny utiskované diktátorským režimem Nicolaea Ceausesca. Jak Müllerová, tak Llosa mají tedy čím přispět k hlavnímu tématu letošního Světa knihy: paměti a vzpomínkám. O své postřehy se podělí mimo jiné při společné debatě 11. května.

„Obě tyto osobnosti spojuje výrazné politicko-společenské angažmá, očekávám debatu, která výrazně přesáhne rámec literatury. Což je přesně směr, jímž se chceme ubírat, stejně jako ostatní knižní veletrhy ve světě chceme být především festivalem myšlení,“ uvedl ředitel veletrhu Radovan Auer.

Pozdě, ale přece přijede Alejandro Jodorowsky

S dvěma zeměmi je spojen i třetí hvězdný host: chilsko-francouzský „umělec mnoha žánrů“ a mystik Alejandro Jodorowsky. Jeho příjezd je splacením dluhu z loňského ročníku, na němž ze zdravotních důvodů účast na poslední chvíli nakonec odřekl. Letos ji za pět minut dvanáct naopak potvrdil. Originálního filmového a komiksového tvůrce mohou jeho příznivci potkat dvakrát.

„Domluvili jsme se s Alejandrem Jodorowskym, že pro své fanoušky udělá velkou prezentaci ve čtvrtek 9. května v 18 hodin v open air prostoru Gauč ve Stromovce na holešovickém Výstavišti. A v pátek na stejném místě od 14 hodin bude mít ještě autogramiádu pro ty, kteří nestihnou čtvrteční setkání,“ upřesňuje dramaturg festivalu Guillaume Basset.

Vedle latinskoamerické tvorby si návštěvníci Světa knihy mohou udělat i slušný přehled o současné evropské literatuře. Debatám o evropské literární tvorbě a myšlení vyhradili pořadatelé dokonce nový pavilon s názvem Café Evropa.

  • Rodrigo Fresán (Argentina)
  • Mariana Enríquezová (Argentina)
  • Álvaro Enrigue (Mexiko)
  • David Unger (Guatemala)
  • Luis Fayad (Kolumbie)
  • Francisca Cárcamová (Chile)
  • Javier Cercas (Španělsko)
  • John Banville (Irsko)
  • Bernard Minier (Francie)
  • Robert Bryndza (Velká Británie)
  • Tim Weaver (Velká Británie)
  • Alain Finkielkraut (Francie)
  • Robert Menasse (Rakousko)
Začal Svět knihy. Přijedou na něj nobelisté Vargas Llosa i Herta Müllerová (zdroj: ČT24)

Noc literatury zve na čtení

Hlavním dějištěm veletrhu a festivalu Svět knihy Praha 2019 je Výstaviště v Holešovicích. V den zahájení, tedy 9. května, se uskuteční také Noc literatury. Noční čtení na netradičních místech seznamuje s tvorbou současných evropských autorů. Uskuteční se ve více než šedesáti městech v Česku.

V Praze budou předčítat například herci Tereza Voříšková, Miroslav Táborský, Vladimír Polívka nebo Igor Bareš. Literaturu přinesou do skladu dekorací Národního divadla, na Přírodovědeckou faultu nabo na parník.