Začíná Letní filmová škola. Přehled má nejen o Wajdovi, Slámovi a Izraeli, ale i o návštěvnících

Retrospektiva polského velikána Andrzeje Wajdy nebo premiéra nového filmu Bohdana Slámy patří k tahákům 46. ročníku Letní filmové školy. V kině se ale letos mohou usadit jen akreditovaní návštěvníci. Registrace je nutná, aby organizátoři mohli tradiční nesoutěžní přehlídku v Uherském Hradišti uspořádat navzdory ztíženým podmínkám kvůli současné epidemiologické situaci. Filmová lekce se tentokrát navíc uděluje kratší a v jiném termínu : od 7. do 12. srpna.

Aktuální ročník zahájí Havel – film Slávka Horáka inspirovaný disidentskými časy prvního českého prezidenta. Od konce července je novinka uváděna i v široké distribuci. Zakončení je ale vyhrazeno světové premiéře. Bohdan Sláma poprvé veřejnosti promítne černobílé drama Krajina ve stínu. I Slámův snímek vychází ze skutečných událostí. Pojednává o tragickém vyostření česko-německých vztahů v pohraniční obci na sklonku druhé světové války.

„Jsme rádi, že festival uzavřeme právě tímto snímkem. Jednak proto, že jde o výsostně filmové, obrazově podmanivé dílo, a za druhé – a především – proto, že přináší téma, jehož platnost dalece přesahuje dobový kontext,“ podotýká programová ředitelka Iva Hejlíčková. 

Z nových českých filmů si v Uherském Hradišti předpremiéru také odbude drama Žáby bez jazyka režisérky Miry Fornay.

Wajdovy filmy a izraelský humor

Program je rozdělený do tří základních bloků nazvaných Historie, Současnost a Česko/Slovensko, pod něž spadá řada dalších sekcí. Například Filmová čítanka, zaměřená na historii, letos přiblíží hnutí Free Cinema a tvůrce, kteří v britské kinematografii způsobili revoluci. „Lindsay Anderson, Karel Reisz či Tony Richardson nabídli publiku nové uvažování o filmu, nová témata, nové postupy – zárodek britské nové vlny byl na světě,“ připomíná Hejlíčková.

Rozhovor s ředitelkou LFŠ Radanou Korenou (zdroj: ČT24)

Tvorbu význačného polského filmaře Andrzeje Wajdy podrobně prozkoumá retrospektiva jeho snímků, doplněná výtvarnými plakáty k jeho dílu. „Těšíme se na Rafala Sysku z krakovské univerzity, který je v Polsku považovaný za jednoho z největších odborníků na dílo Andrzeje Wajdy. Bude s námi diskutovat, a navíc bude mít po každém filmu přednášku,“ doplnila v té souvislosti jméno hosta ředitelka LFŠ Radana Korená.

Sekce Terra festivalis, která představuje vybranou národní kinematografii, se tentokrát soustředí na Izrael. Do Hradiště by měl dorazit americko-izraelský spisovatel a novinář Tuvia Tenenbom, který se prosadil humoristickou knihou Chyťte Žida! s podtitulem „proč Evropa nenávidí Izrael a miluje Palestince“. Vyšla i v českém překladu.  

„Lahůdkou bude sekce němých grotesek Bustera Keatona, průkopníka filmového umění, s živým hudebním doprovodem,“ přidala další programový tip Korená.

Škola s Českou televizí

Svůj stan rozbije na festivalu také Česká televize. Zajít do něj lze například na diskusi s divadelníkem a filmařem Jiřím Havelkou o rozdílech divadelního a filmového režírování anebo na přednášku Prvních pět let televise. „Letos mohou návštěvníci zhlédnout třeba nejnavštěvovanější český dokument V síti, ceněný snímek Nabarvené ptáče, ale také očekávaného Havla nebo Krajinu ve stínu,“ doplnil filmovou část generální ředitel ČT Petr Dvořák. 

Promítání a besedy o kinematografii rozšiřuje na LFŠ tradičně doprovodný program, do něhož jsou zahrnuty divadelní představení, koncerty i literatura. 

Roušky připravit

I na doprovodné akce je třeba se stejně jako na projekce nejprve registrovat. Návštěvníci také musí počítat se zakrytím nosu a úst. „Respektujeme nařízení ministerstva zdravotnictví a ve vnitřních prostorách, kde je více než sto lidí, vždy zahlásíme, že je třeba, aby si všichni nasadili roušku,“ upřesnila ředitelka. Podle svých slov ale nepředpokládá, že by kromě titulů, o něž je vždy velký zájem, jako třeba tuzemských novinek, přesáhlo zaplnění kinosálů rozhodující hranici.