Za perzekuci kvůli přesvědčení. Salman Rushdie převzal cenu nesoucí Havlův odkaz

Britsko-indický spisovatel Salman Rushdie v New Yorku obdržel cenu Disturbing the Peace (narušování klidu). Rushdie ocenění převzal osobně, jeho přítomnost byla ale do poslední chvíle utajena. Cenu každoročně uděluje newyorská Nadace Knihovny Václava Havla spisovateli či spisovatelce, kteří „čelili nespravedlivé perzekuci pro své přesvědčení“ a sdílejí Havlovo odhodlání zasazovat se za lidská práva.

„Omlouvám se, že jsem tajemným hostem. Vůbec se necítím tajemně. Ale trochu mi to zjednodušilo život,“ poznamenal Rushdie, když cenu přebíral z rukou kolegyně, spisovatelky Ázar Nafísíové.

Rushdie čelil přes tři dekády výhrůžkám smrtí po rozsudku smrti, který nad ním v roce 1989 vynesl někdejší íránský duchovní vůdce Rúholláh Chomejní kvůli knize Satanské verše.

Spisovateli se i díky pečlivé ochrance dlouho dařilo útočníkům unikat, v bezprostředním ohrožení se ocitl loni v srpnu, kdy se na literárním festivalu stal obětí útoku nožem. Útočník se vyjádřil, že nemá Rushdieho rád, protože „urazil islám“.

Rushdie utrpěl bodná zranění na krku a trupu a kvůli pobodání nevidí na pravé oko. Od té doby se opět držel spíše v ústraní. O útoku se chystá vydat knihu, je to podle něj způsob, jak odpovědět na násilí uměním. Memoáry s názvem Nůž: Meditace po pokusu o vraždu by se měly ke čtenářům dostat v dubnu příštího roku.

Cenu už mají Kurkov či Erdoganová

Mezi laureáty Disturbing the Peace minulých let patří ukrajinský spisovatel, scenárista, novinář a předseda ukrajinského PEN klubu Andrej Kurkov, autor románu Tučňák a smrt z roku 1996; kubánský autor povídek Ángel Santiesteban Prats nebo turecká novinářka a spisovatelka žijící v exilu v Německu Asli Erdoganová, jež v Turecku čelila stíhání pro svoji práci v prokurdském levicovém deníku Özgür Gündem.

K ocenění se váže peněžitá odměna ve výši pěti tisíc dolarů (asi 112 tisíc korun). Nadace na svém webu uvádí, že nominován může být jakýkoliv autor umělecké literatury a že vítá podněty především ze zemí globálního jihu a od ženských autorek. Alespoň jedno z nominantových děl musí být dostupné v angličtině.