Z plovoucí scény na Vltavě zněl Koncert pro Evropu

Záznam: Koncert pro Evropu (zdroj: ČT24)

Česká filharmonie zahrála 2. září Koncert pro Evropu. Pod širým nebem se konal u příležitosti českého předsednictví v Radě Evropské unie. Skladby Smetany, Dvořáka a Janáčka zněly z plovoucí scény vystavěné na Vltavě v blízkosti Slovanského ostrova. Koncert v přímém přenosu zprostředkovala také Česká televize, jak na obrazovkách, tak v iVysílání. Záznam najdete i v tomto článku. Akci sledovaly rovněž tisíce lidí z nábřeží či různých plavidel.

Plovoucí scéna vznikla před dvěma lety na popud festivalu Struny podzimu, který jako podporu v době koronaviru uspořádal koncert Hope for Prague. Na hladině Vltavy hrál britský houslista Daniel Hope. Loni se nad pražskou řekou nesly tóny z violoncella, na nějž Bachovy suity virtuózně hrál Yo-Yo Ma.

Pro koncert České filharmonie byla scéna rozšířena, aby pojala sto sedmdesát účinkujících. Kapacita hlediště vzrostla na dvanáct stovek sedících diváků. „U hudebních nástrojů má vliv vlhkost, teplota, ale hudebníci občas venku hrávají, takže vědí, jak si s nástrahami počasí poradit,“ uvedl před koncertem k možným úskalím generální ředitel České filharmonie David Mareček. 

Premiér Fiala: Jsme pevnou součástí Evropy

Na začátku akce se rozezněl památeční Zvon #9801, který připomíná osud zvonů, jež za druhé světové války odvezli nacisté z protektorátu Čechy a Morava do Německa a přetavili je na zbraně. 9801 kilogramů vážící zvon je dočasně vystaven u Smetanova nábřeží, v budoucnu by měl být umístěn ve zvonici na Rohanském ostrově, odkud rekvírované zvony byly odváženy.

Úvodního slova se ujal předseda vlády Petr Fiala (ODS), který vyzdvihl českou dramaturgii večera – a skladby od nejslavnějších komponistů. „Tato jména byla naším hlasem v Evropě i v těch dobách, kdy naše země byla uzavřená ve vězení sovětského bloku. I tehdy naše kultura překračovala hranice. Ty doby jsou naštěstí dávno pryč. Jsme pevnou součástí svobodné Evropy. Pomáháme utvářet politickou Evropské unie a právě teď hledáme s evropskými partnery způsoby, jak nejlépe pomáhat těm, kteří bojují za svou svobodu,“ řekl předseda vlády.

Zněla Óda na radost i Vltava

Koncert otevřela státní hymna a následně Beethovenova Óda na radost, na níž je založena hymna Evropské Unie a Rady Evropy. Pod vedením svého šéfdirigenta Semjona Byčkova provedl poté první český orchestr Dvořákovu koncertní předehru Karneval a jednu z nejsilnějších duchovních skladeb – Janáčkovu Glagolskou mši. Nechyběla ani symfonická báseň Vltava ze Smetanova cyklu Má vlast. Hudební zážitek umocnilo zapojení Pražského filharmonického sboru, operních sólistů a varhanistky Daniely Valtové Kosinové.

Do hlediště přímo na plovoucí scéně bylo nutné zakoupit lístky, Koncert pro Evropu bylo možné poslouchat také z okolních mostů, nábřeží či lodiček a šlapadel na hladině Vltavy. Pořadatelé počítali proto i s potřebným ozvučením těchto míst. Koncert zprostředkovalo také živé vysílání na sociálních sítích či obrazovce České televize. Přenos převzaly i zahraniční stanice.