Velký česko-britský příběh 20. století. Novinář Vostal vydal knihu o sochaři Bělském

Zahraniční zpravodaj ČT Bohumil Vostal o své nové knize (zdroj: ČT24)

Osobnost pozapomenutého sochaře českého původu Franty Bělského, který se významně zapsal do historie Velké Británie, českým divákům ve vysílání ČT představil zpravodaj Bohumil Vostal. O výtvarníkovi natočil televizní dokument. Nedávno vydal také výpravnou publikaci o dramatickém životním příběhu tohoto sochaře pod názvem Portrétoval anglickou královnu.

Bělskému seděla modelem královna Alžběta II. Vše se odehrávalo v Buckinghamském paláci, kde s panovnicí sochař strávil šest dnů. Když po ní chtěl, aby si na příští sezení vzala halenku a mohl tak vidět její krk, přišla ve zlatém topu s odhalenými rameny. Dodala, že halenku nevlastní a on tak vidí víc než téměř kdokoliv jiný.

Sochař ztvárnil i prince Philipa nebo prince Williama. Vostal pátral po tom, jak se sochař ke královským zakázkám dostal. „Bylo to velice těžké, udělal pro to maximum a neseděl v koutě. Jako archeolog jsem vlastně pátral po tom, jak se stalo, sportovní terminologií, že tu máme českého sochaře, který má světový rekord. Jenom on zachytil čtyři generace královské rodiny,“ uvádí.

„Bělského osud je podle mě velkým česko-britským příběhem dvacátého století s americkým přesahem,“ míní Vostal. Bělský byl dvorní sochař za druhé alžbětinské éry a také dvorní básník československé západní armády za druhé světové války. Před osmdesáti lety poprvé v Londýně vystavil svoji sochu, jíž vytvořil jako voják. Podle Vostala jeho odkaz existuje na ostrovech dodnes. V Americe například v tuto chvíli rekonstruují jeho sochu Winstona Churchilla.

Bye-bye Velké Británii

Pro Vostala je zásadní, že se v nové knize objeví úryvek z Bělského nikdy nevydaného rukopisu Svět za kanálem, který napsal v Praze se svojí manželkou Margaret, ovšem kvůli komunistickému puči kniha nikdy nemohla vyjít. „Je vtipná, například když popisují, proč Angličané milují hon na lišku. Mě to rozesmálo,“ říká.

Druhým výjimečným textem v knize je nikdy nevydaná hra The Exiles na motivy osudů Franty Bělského. Jejím autorem je Cecil Day Lewis, pozdější dvorní básník, kterého v roce 1968 jmenovala Alžběta II.

Publikace ale obsahuje i doposud nepublikované fotografie, kresby a mnoho nových zjištění o životě sochaře, jenž byl přímo napojený na vlivné britské kulturní prostředí 20. století. Pro Vostala, který nyní působí v USA, titul prý znamená také definitivní „bye-bye“ Británii, kde byl zahraničním zpravodajem ČT.

„Do knihy jsem samozřejmě dal i politiku, všechny ty kontroverze kolem soch, kdy lidé demonstrují a žádají jejich svržení. Je to zároveň bedekr pro všechny, kteří se třeba už dobrali pocitu, že v Anglii všechno viděli, aby se podívali na místa spojená s českými exulanty,“ uvádí.