Sklo žije! Ve „Skleněném Brodě“ i ve Frankfurtu

Železný Brod – Že sklářství jako tradiční obor českého Podkrkonoší rozhodně není na ústupu, ukázal sedmý ročník slavností sklářského řemesla Skleněné městečko, který se tento víkend konal v Železném Brodě na Jablonecku. Lidé se během něj mohli seznámit s tím, jak vznikají skleněné šperky nebo co musí ovládat zručný sklářský výtvarník. A práce českých sklářů a designérů je aktuálně k vidění i v zahraničí, výstava Brilliant by Design je momentálně ve Frankfurtu nad Mohanem, do roku 2015 ale obletí svět.

V Česku je zhruba stovka sklářských firem. V uplynulém roce zaměstnávaly asi sedmnáct tisíc pracovníků. Tuzemským sklářům se začíná pomalu, ale jistě dařit. Jejich tržby stouply v loňském roce téměř o desetinu – na 40 miliard korun. Sklářský průmysl ožívá i díky poptávce ze zahraničí. Ročně se tam vyveze sklo skoro za 25 miliard korun. Čeští skláři vyvážejí nejen na Dálný východ, ale také do Ruska a zemí Evropské unie. Tam míří až 90 procent plochého a obalovaného skla. O trhy ovšem musejí bojovat.

Železný Brod nebyl tento víkend železný, ale skleněný

Vyzkoušet si ale lidé mohli také rytí, malování nebo výrobu skleněných korálků, kdo chtěl, mohl si vyrobit a odnést domů například vánoční ozdobu. Dílny se návštěvníkům otevřely pouze na jediný víkend, až do konce září ale můžou lidé v místním muzeu vidět výstavu tavené skleněné plastiky.

Skleněné městečko jednou za rok otevírá také sklářské dílny i učebny železnobrodské sklářské školy, kde různorodá díla vznikají pod rukama jejích studentů, budoucích uměleckých sklářů nebo designérů. Jedním z cílů Skleněného městečka je totiž podpora sklářské výroby a předávání zkušeností mladým.

V Železném Brodě má obor pevnou tradici a i přes nedávnou krizi v regionu stále působí na šedesát sklářských firem. „Já myslím, že je cítit, že se sklářské firmy odrazily ode dna a nyní opět rostou,“ řekl starosta Železného Brodu André Jakubička.

České sklo reprezentuje republiku i v zahraničí

Práce českých sklářů a designérů je aktuálně k vidění i v zahraničí. Výstava děl dvacítky osobností, kterou připravil právě Petr Nový, zahájila na začátku roku Mezinárodní veletrh ve Frankfurtu nad Mohanem. A pro svůj úspěch bude kolekce Brilliant by Design po výstavních síních cestovat až do roku 2015. Autorem architektonického zpracování je oceněné studio Olgoj Chorchoj, které nechalo práce vyniknout na sněhobílých skládacích stolcích.

Výstava Brilliant By Design, kterou iniciovala Česká centra, bude na frankfurtském veletrhu k vidění od 15. do 19. února.