Sex dinosaurů i umělecké grilování. Pražská muzejní noc neuspává

Skleníkem Fata Morgana v Botanické zahradě byste museli začít, Španělskou synagogou skončit a mezi tím stihnout dalších 67 zastávek, pokud se rozhodnete nevynechat v abecedním pořadí žádný objekt otevřený během Pražské muzejní noci. Ponocování v hlavním městě tradičně tento celorepublikový festival uzavírá - letos je možné se do galerií a muzeí zdarma a po návštěvních hodinách podívat 14. června od sedmi večer do jedné ráno.

Pražská muzejní noc se koná už po jedenácté. „Za deset let jsme napočítali milion a půl návštěvnických vstupů, zapojili do ní několik desítek pražských institucí a zvládli krizové situace - například loňské povodně,“ připomněl první dekádu Michael Lukeš, ředitel pořádajícího Národního muzea.

„Letos se do akce zapojuje 39 institucí a zpřístupní téměř 70 objektů po celé Praze. Pro srovnání: loni to bylo 38 institucí a 59 objektů,“ připojil podrobnosti k aktuálnímu ročníku. Kromě možnosti netradiční prohlídky muzejních prostor po setmění čekají na návštěvníky také přednášky, koncerty, divadelní a taneční představení, filmové projekce, výtvarné dílny a workshopy.

Například v Knihovně Václava Havla se zájemci zaposlouchají do záznamů Havlových her předčítaných samotným autorem. V Chlupáčově muzeu historie Země zjistí vše o sexu dinosaurů a v Náprstkově muzeu odhalí tajemství starověké Núbie na aktuální výstavě Země černých faraonů. Národní pedagogické muzeum ukáže, jak poskytnout první pomoc, Letecké muzeum Kbely připravilo seskok výsadkářů.

„Muzejní noc není jen pro dospělé, ale je to po Silvestru druhá noc v roce, kdy bychom byli rádi, aby děti nespaly,“ připomněl Lukeš. V Armádním muzeu Žižkov si malí návštěvníci vyzkouší svou střeleckou mušku, v Městské knihovně na ně čeká interaktivní divadelní představení. Rostliny, hmyz, minerály, krystaly i zkameněliny prozkoumají skrze optiku mikroskopu v Mineralogickém muzeu Přírodovědecké fakulty, v Nové budově Národního muzea zjistí, jak se vyrábí mince. Neopakovatelnou atmosféru Čertovky za soumraku i po setmění poznají při plavbě elektrolodí Muzea Karla Zemana. 

„Upozornil bych na nováčky Pražské muzejní noci, a to Matematicko-fyzikální fakultu UK, která zpřístupňuje trezor vědeckých pokladů, a galerii Futura, která přijde se zajímavým programem Umělecké grilování,“ doplnil další pozvánku Lukeš. V jedenáctém ročníku je ale možné vybírat z desítek akcí, jejich přehled najdete na stránce Pražské muzejní noci.

Do všech zapojených institucí je vstup bezplatný, s vyjímkou Vyšehradu, kde se platí symbolická jedna koruna. Zdarma budou také muzejní autobusy. „Pražský dopravní podnik opět zřizuje nadstandardní síť autobusových linek s centrálním přestupním bodem na Palachově náměstí. Jako každý rok bude na těchto linkách doprava zdarma,“ potvrdil Miloš trnka z DPP.

První Pražská muzejní noc se konala v roce 2004. O rok později se akce rozšířila na celorepublikový festival. Jeho letošní, desátý ročník začal 16. května. Pražská noc jej zakončí.