Prague Fringe Festival pod tlakem pandemie zvolil novou strategii. Představí české divadlo světu

Prague Fringe Festival, největší česká přehlídka anglického divadla, se od úterý uskuteční v jiné podobě, než bylo každoročně zvykem. Podobně jako mnoho dalších kulturních akcí bude mít v době pandemie on-line podobu a namísto toho, aby se do Prahy sjeli divadelníci z celého světa, festival představí to nejlepší z českého divadla světu. Přehlídka Prague Fringe Reimagined potrvá do 29. listopadu.

Za běžných okolností je Prague Fringe událostí, během níž se vždy v květnu na devět dní do Prahy sjedou divadelní spolky, odborníci i diváci z mnoha zemí. Kvůli opatřením proti šíření koronaviru pořadatelé zrušili letos festival v tradičním jarním termínu a uskutečnili krátkou verzi on-line s tím, že festival uspořádají na podzim v náhradním termínu. Kvůli druhé vlně pandemie se ale rozhodli udělat jinou událost.

Od úterý do 29. listopadu si mohou diváci zvolit z výběru nových divadelních inscenací, které Česká republika nabízí. Živá vystoupení budou organizátoři natáčet na několik kamer a ve vysoké kvalitě přenášet na webovou stránku Prague Fringe. Obsah budou sdílet spřátelené Fringe festivaly po celém světě, kterých je 250. Přes svou síť budou festival do celého světa přenášet také Česká centra.

Pro diváky napříč kontinenty

„Fringe Reimagined je letošní pozměněná verze festivalu Prague Fringe. Místo abychom pozvali divadelní společnosti z celého světa do Prahy, jako jsme to posledních 18 let dělali každé jaro, letos poprvé naopak ukážeme českou divadelní scénu celému světu. Pečlivě jsme vybrali několik českých inscenací, které potěší diváky napříč kontinenty,“ věří organizátoři.

Diváci se mohou těšit na celou řadu žánrů, mezi nimiž nebude chybět loutkové divadlo, fyzické divadlo či multimediální inscenace. Kromě inscenací je připravený také doprovodný program v podobě diskusí, virtuálních workshopů a webinářů s herci i dalšími lidmi z oboru jak z České republiky, tak ze zahraničí.

Kompletní program je na webu Prague Fringe. Díky grantu ministerstva kultury, sponzorovi a podpoře Prahy bude možné sledovat přenosy na webové stránce zdarma. Všechny inscenace jsou buď neverbální, nebo v angličtině s českými titulky, popřípadě v češtině s anglickými titulky.