Obří turné Taylor Swiftové plní státní kasy a hýbe mezinárodními vztahy

Horizont ČT24: Taylor Swift hýbe mezinárodními vztahy (zdroj: ČT24)

Nikdo jiný neovlivňuje současnou popkulturní scénu tak silně jako Taylor Swiftová. Zájem o její koncerty je tak veliký, že může ovlivnit i mezinárodní vztahy, jak se ukázalo v jihovýchodní Asii. Singapurský premiér musel vysvětlovat, proč zpěvačka nevystoupí v žádné jiné zemi regionu. Její tvorba a síla značky se už stala předmětem studia i na významných amerických univerzitách, včetně Harvardu.

Už nyní je turné Eras nejvýdělečnější koncertní šňůrou všech dob. Taylor Swiftové stačilo jen šedesát vystoupení během loňského roku, aby jako první v historii vydělala na koncertech přes miliardu dolarů. Její show navíc zdaleka nekončí, poslední vystoupení jsou v plánu v prosinci v Kanadě.

Nevydělává ale jen zpěvačka a její tým, se show přitékají desítky milionů dolarů také do státních a městských kas. O její vystoupení proto veřejně zažádali i někteří světoví politici, třeba chilský prezident Gabriel Boric nebo kanadský premiér Justin Trudeau: „Zdravím, to jsem já. Vím, že na řadě míst v Kanadě by vás velice rádi přivítali. Netrapte nás další léto. Doufáme, že vás brzy uvidíme,“ vzkázal Swiftové na sociální síti X.

Peníze plynoucí z Eras Tour mohou ale vyvolat i žárlivost okolí a narušit jinak dobré vztahy. Některé státy jihovýchodní Asie obvinily Singapur, že organizátorům zaplatil osmnáct milionů dolarů, aby na dalších místech regionu zpěvačka nevystoupila. Že se Taylor Swiftová stane tématem i na právě probíhajícím summitu států ASEAN v Austrálii, singapurského premiéra zjevně zaskočilo.

„Nespatřuji v tom nic nepřátelského. Někdy dohody dosáhne jeden stát, jindy zase jiná země,“ řekl Lee Hsien Loong na tiskové konferenci.

Matematika popové hvězdy

Exkluzivní dohoda vydělá ostrovnímu státu nemalé peníze. Do 9. března během šesti nocí uvidí na vlastní oči americkou pop-star přes tři sta tisíc fanoušků. Sedmdesát procent z nich přitom přilétá ze zahraničí. Od začátku března se počet letů zvýšil o 186 procent.

Vysoké náklady od cesty z Filipín neodradily ani inženýrku Charlyn Suizovou a její přátele. Například ubytování zdražilo pětinásobně. Za tři koncerty, přespání a letenky zaplatila Suizová přes šest tisíc dolarů neboli více než průměrný roční výdělek na Filipínách. „Jsem šťastná, mám obrovskou radost, že uvidím Taylor. To je nejvíc, co jsem kdy za koncert zaplatila,“ podotkla.

Takzvané swifties před koncertem v Singapuru
Zdroj: Reuters/Caroline Chia

Že i na Filipínách žije velmi početná základna takzvaných swifties, dokládá mimo jiné rozhodnutí univerzity v Manile. Následovala vysoké školy ve Spojených státech a zavedla do svých osnov předmět věnující se čtrnáctinásobné držitelce Grammy. Svou pozornost ale studenti nebudou věnovat jejím textům a písním.

„Chceme Taylor Swiftovou studovat jako celebritu,“ podotýká profesorka Filipínské univerzity Cherish Brillonová. Kromě toho hodlají akademici zkoumat i vliv Taylor Swiftové na společnost – tedy téma, které v poslední době rezonuje hlavně mezi Američany. S blížícími se prezidentskými volbami se stále více spekuluje o síle jejího hlasu.

O přízeň Swiftové zápasí Biden i Trump

Před minulými prezidentskými volbami zpěvačka veřejně podpořila Joea Bidena. V úterý Swiftová vyzvala Američany, aby hlasovali v primárkách, tentokrát ale bez upřesnění. „Ať už jste v Tennessee, nebo kdekoli jinde v USA, vyhledejte si své volební místnosti a časy,“ vyzvala svých 282 milionů sledujících na Instagramu.

Swiftová se u Američanů těší vyšší podpoře než oba pravděpodobní kandidáti na amerického prezidenta. Bílý dům dle tamních médií intenzivně usiluje o její podporu v naději, že by mohla přesvědčit miliony mladých Američanů, aby nynějšího prezidenta volili. V září kalifornský guvernér Gavin Newsom, Bidenův klíčový spojenec, zpěvačku vyzval, aby se více zapojila do prezidentovy kampaně. „To, čeho dokázala dosáhnout jen tím, že aktivizovala mladé lidi, aby zvážili, že mají hlas a že by měli mít v příštích volbách možnost volby, je myslím velmi silné,“ řekl.

Naopak pravděpodobný republikánský kandidát Donald Trump apeluje na Swiftovou, aby Bidena nepodpořila. V příspěvku na své sociální síti Truth Social prohlásil, že mu nemůže být „neloajální“, a tvrdil, že jí vydělal „tolik peněz“ tím, že schválil zákon o modernizaci hudebního průmyslu – legislativu, jejímž cílem bylo zajistit spravedlivé odměny pro umělce.