Nová kniha chce splatit dluh vůči ženám zapojeným do odboje

Události: Ženy v protinacistickém odboji (zdroj: ČT24)

Často byly statečnější než muži, zůstávají ale v jejich stínu. Do protinacistického odboje během druhé světové války se zapojily i ženy. Osudy mnohých nejsou zmapované ani dnes. Hlavně mladým lidem má dobu a její příběhy přiblížit kniha Statečnost je ženského rodu.

Kobyliská střelnice byla místem, kde byly po útoku na Heydricha denně vražděny desítky lidí. Zvuky výstřelů záměrně přehlušovaly motory autobusů a automobilů. Zastřeleno tady bylo 539 lidí, z toho 76 žen. Právě ženy hrály výraznou roli v československém odboji.

„Sám šéf Sicherheitsdienstu Praha speciálně pro vůdce napsal, že je od nich často slyšet, jak říkají: Ne, my jsme hrdé, že můžeme zemřít pro český národ,“ uvádí badatel Jaroslav Čvančara.

Parašutistům zajišťovaly úkryty, jídlo i spojení. Výraznou odbojářkou byla třeba Marie Moravcová, v jejímž bytě se scházeli. Při zatýkání spáchala sebevraždu. Šest měsíců v bytě parašutisty ukrývala i Emanuela Khodlová. Za to byla zavražděna celá rodina.

Jindřiška Nováková či Františka Plamínková

I podle historiků je role žen v protinacistickém odboji opomíjená. Příběhy některých z nich teď přináší kniha, kterou vydala radnice Prahy 8. „Na všech památnících, na všech připomínkách jsou většinou chlapi, nejlépe s nějakou flintou, ale o ženách, které většinou bojovaly beze zbraně, tam není ani zmínka,“ míní radní pro památkovou péči z MČ Praha 8 Michal Švarc (Patrioti pro Prahu 8).

V publikaci nechybí nejmladší oběť heydrichiády Jindřiška Nováková, v Kobyliské střelnici zavražděná předválečná politička Františka Plamínková nebo matka a dcera Vosmíkovy, které parašutisty zásobovaly jídlem. Kniha je podle Švarce jedním z kroků ke splacení dluhu, který vůči ženám zapojeným do odboje česká společnost má.