Nenechme kulturu utichnout, žádá nová iniciativa vládu. Problém jsou peníze

Nová iniciativa upozorňuje na problémy s financováním kultury (zdroj: ČT24)

Odborové a profesní svazy umělců se obrací na vládu prostřednictvím nové iniciativy Nenechme kulturu utichnout. Vyjádřili obavy z vládního návrhu zákona o veřejných kulturních institucích a rozpočtu na příští rok. Podle nich stát kulturu dostatečně finančně nepodporuje. Ministerstvo kultury říká, že jde o dlouhodobý problém. Na ohrožení kultury a otázky s tím spojené upozorňuje iniciativa happeningy.

Umělci mluví o dlouhodobém nedostatku peněz a obavách z dalších úspor i nízkých mezd. „Muzikant, zpěvák, orchestrální hráč, který častokrát, aby uživil rodinu, tak mezi dopolední zkouškou a večerním představením musí jít buď za kasu do supermarketu, nebo má další jedno dvě zaměstnání. Tady něco není v pořádku,“ říká člen sboru Státní opery a místopředseda Unie profesionálních zpěváků ČR Lukáš Frýda.

Zástupci iniciativy kritizují také připravovaný zákon o veřejných kulturních institucích. Umožní transformovat dosavadní příspěvkové organizace na nový typ právnické osoby bez nutné účasti státu. Pracovníci se obávají, že přijdou o jistotu výdělku podle tabulek.

„Máme obavu, že pro kulturní instituce, které běžně mají problém s hospodařením a často končí na konci roku v červených číslech, to může být nebezpečné,“ vysvětluje prezident Unie orchestrálních hudebníků a lídr iniciativy Jiří Dokoupil.

Ministerstvo kultury respektuje podle prohlášení své mluvčí Jany Malíkové právo na vyjádření protestu. „Podniká také všechny kroky k tomu, aby kultura 'neutichla'. Podfinancování odměňování je však letitým problémem, který se neměnil ani v dobách ekonomického růstu, o to složitější je možnost rychlé nápravy v současné ekonomicky neutěšené době,“ dodává resort k námitkám iniciativy.

Vedení některých kulturních institucí návrh zákona kvitují. Přechod z příspěvkové organizace by totiž měl zůstat dobrovolný. „To znamená, že Česká filharmonie si může vybrat, jestli bude, nebo nebude veřejnou kulturní institucí. Nám ten statut příspěvkové organizace vyhovuje,“ uvedl například generální ředitel České filharmonie David Mareček.

Jedno procento

Jedním z důvodů vzniku iniciativy je to, že vláda se ani přes svůj závazek v programovém prohlášení nechystá splnit slib, že ze státního rozpočtu půjde jedno procento na rozpočet ministerstva kultury. „Dle návrhu dojde naopak k prudkému snížení,“ upozorňuje Dokoupil. „Už teď vidíme, že nás čeká významné omezování fungování kulturních institucí, jejich slučování, není vyloučen ani jejich zánik. To znamená méně pracovních míst i méně kultury pro všechny,“ dodal.

Ministerstvo kultury by mělo v příštím roce hospodařit se sumou 16,58 miliardy korun. Vyplývá to z návrhu státního rozpočtu na rok 2024, který na začátku září zveřejnilo ministerstvo financí. V letošním roce činily výdaje ministerstva 18,5 miliardy korun, byly pro resort dosud nejvyšší. Ministerstvo uvedlo, že návrh státního rozpočtu pro rok 2024 bude předmětem dalšího jednání.

Zástupci iniciativy své výhrady už veřejně vyjádřili v Praze, Brně nebo Ostravě. Další instituce se plánují přidat. Happeningy by měly pokračovat i v následujících dnech po celé České republice a vyvrcholit na pražském hlavním nádraží 8. října.