„Někdy jsme svými vlastními nepřáteli.“ Balada pro Sofii je komiks i hudba

Česky vyšel komiks Balada pro Sofii (zdroj: ČT24)

Portugalský hudebník Filipe Melo chtěl točit filmy, ale nakonec své příběhy vypráví především prostřednictvím komiksů. Kreslí je argentinský výtvarník Juan Cavia. Jejich komiksová Balada pro Sofii, v níž Melo čerpal z konkurenčního prostředí hudebníků, vyšla nedávno i v českém překladu. Ke knize vznikla i stejnojmenná skladba.

Komiksový příběh rámuje rok 1997, kdy mladá novinářka přijde o rozhovor požádat dříve slavného, ale teď zahořklého pianistu. Zajímá ji, proč mistr Julien Dubois už nehraje. Odpovědí je vyprávění prolínající se dějinami Evropy dvacátého století a příběh o soupeření s nadanějším umělcem.

Jednoho k hraní tlačila ambiciózní matka, druhý je synem chudého údržbáře. A i když se z prvního stane komerčně úspěšná tvář z populárních nahrávek, stále cítí nutkání srovnávat se s druhým, který zůstal věrný virtuózní interpretaci klasiky.

„Psával jsem dobrodružné knihy se zápornou a kladnou postavou. V případě této knihy jsem ale už starším autorem, a tak jsem chtěl, aby záporák i klaďas byli jedna a tatáž osoba,“ vysvětluje Melo. „Někdy jsme svými vlastními nepřáteli,“ dodává.

Napřed komiks, potom hudba

Sám se živí jako pianista, čerpal tedy z prostředí, které dobře zná. Baladu pro Sofii jako skladbu ale původně komponovat nechtěl. „Byl jsem tak soustředěný na příběh a myslel jsem si, že když v něm bude hudba, tak co si čtenář představí, bude lepší než cokoliv, co napíšu,“ uvedl.

Nakonec ho ale přesvědčil kreslíř Juan Cavia. S výtvarníkem z Argentiny spolupracuje Melo na komiksech už roky, navzdory vzdálenosti a časovému posunu.

„Řekl mi: ‚Měl bys tu skladbu napsat, protože se nestává každé knize, že by čtenář po jejím přečtení mohl sednout k pianu a pokračovat ve svém vztahu s ní,‘“ prozradil Melo. Nakonec je podle svých slov rád, že se do skládání pustil, i za to, že mu čtenáři komiksu posílají nahrávky, na nichž Baladu pro Sofii hrají. Notový zápis je součástí knihy.

Bude i seriál

Melo také natočil několik krátkých filmů. A svou první komiksovou sérii – Podivuhodná dobrodružství Rafana Mendoncy a poslíčka s pizzou – psal původně jako filmový scénář. Na jeho natočení ale neměl prostředky, proto nakonec tato pocta béčkovým hororům vznikla jako komiks, který se nakonec dostal i za hranice malého portugalského trhu. Znají ho i čeští čtenáři.

Teď už o zfilmování neuvažuje. „Když vložím úsilí do knihy, obvykle už mi nezbude energie na to, abych se ohlížel a říkal si, že by z toho měl být film. Protože příběh jsem už odvyprávěl nejlépe, jak jsem mohl,“ tvrdí.

Balada pro Sofii se přesto adaptace dočká, a to jako seriál. Práva ke knize totiž nedávno koupilo studio Universal Pictures. Filipe Melo by se rád podílel na hudbě.