MADe in China. Čínský aktivista vystavuje v pražském DOX, Číně se to nelíbí

V pražském Centru současného umění DOX začala výstava čínského exilového umělce a aktivisty vystupujícího pod pseudonymem Badiucao. Svými díly se vyjadřuje k problémům současné Číny i k porušování lidských práv kdekoliv na světě. Čínská ambasáda v Česku po galerii požadovala, aby výstavu zrušila.

Badiucao ve své tvorbě používá motivy pop kultury a ironicky napodobuje grafický styl komunistické propagandy. V názvu výstavy MADe IN CHINA využil hříčku se slovem „mad“, které v angličtině znamená „šílený“.

Prezentovaným uměním se vyjadřuje k cenzuře uvalené na čínské občany během pandemie covidu-19, k násilné kulturní asimilaci Ujgurů i potlačování protestů, které v Hongkongu dávaly najevo nesouhlas s rostoucím tlakem Číny. Masakr na náměstí Nebeského klidu v roce 1989 připomíná svou krví nakreslenými hodinkami. Taková totiž byla odměna pro ty, kteří se na potlačení masakru podíleli.

Pekingu se nelíbí umělcovy komentáře vládní politiky ani jejich šíření. Týká se to i aktuální výstavy v DOX. „Kontaktovala nás čínská ambasáda a oznámila, že doufá, že výstavu neuskutečníme, neboť se podle jejich slov dotýká jejích citů a významně poškodí vztahy mezi Českou republikou a Čínou,“ uvedla spolukurátorka Michaela Šilpochová.

Dalo se to čekat

Samotného umělce tento požadavek nepřekvapil. „Dalo se to čekat. Pokaždé, když mám výstavu, (čínští diplomaté) jsou u toho. Stěžují si, někdy vyhrožují pořadatelům nebo místním vládám. Stejně jako mně osobně a mé rodině dříve v Číně,“ poznamenává Badiucao, který v současnosti žije v exilu v Austrálii.

Podle galerie jde o nepřijatelný zásah do svobody umělecké tvorby a projevu. Ustupovat v ničem nehodlá. „DOX je soukromá nezávislá instituce, pokud má nějaká země problém s nějakou výstavou, je to spíš problém té země, ne nás,“ vysvětluje Šilpochová. Po stížnosti čínské ambasády podpořil na vernisáži výstavu i český ministr zahraničí. „Nechť si ji každý přijde prohlédnout a udělá si vlastní názor, protože žijeme ve svobodné společnosti,“ doporučil.

Stejnou výstavu chtěli čínští diplomaté zrušit už loni na podzim v Itálii. Na tu pražskou zařadil Badiucao kolekci děl, která bezprostředně reflektuje aktuální dění na Ukrajině a ruskou agresi. Upozorňuje i na znepokojivý vztah mezi Ruskem a Čínou. Například prostřednictvím portrétu, v němž se prolínají tváře čínského prezidenta Si Ťin-pchinga a ruského prezidenta Putina. Výstava MADe in CHINA zůstane v DOX téměř do konce srpna.

Čínský aktivista vystavuje v Praze, Číně se to nelíbí (zdroj: ČT24)