Letní slavnosti staré hudby provázejí Múzy

V pražských historických prostorech začínají Letní slavnosti staré hudby. Letošní ročník je zasvěcen Múzám. Sedm festivalových večerů představí posluchačům do 8. srpna například podoby lásky v italské raně barokní hudbě či žertovné příběhy ve španělských písních, připomenou také milostný příběh Orfea a Eurydiky. Součástí slavností je rovněž renesanční maškarní ples.

„Program 24. ročníku festivalu v souladu se svým podtitulem Musae představí rozmanitost inspirací Múzami – ušlechtilými, krásnými a vševědoucími bohyněmi múzických umění, i řeckou mytologií,“ slibují pořadatelé.

Při zahájení konfrontuje německý vokální soubor Ensemble Polyharmonique italské vzory s jejich ohlasy v duchovní hudbě protestantského Německa zejména v průběhu sedmnáctého století. Vlámský soubor Hathor Consort připomene skladby s působivými vyjádřeními citů a vášní v pozemském i nebeském slova smyslu. Pomyslnou záštitu nad koncertem převzala Múza Erató, pečující o milostné básně a písně, a spolu s ní personifikovaná křesťanská láska Caritas.

Na významnost Prahy jako kulturního centra na konci šestnáctého století upomene španělský soubor Cantoría. Provede totiž výběr z takzvaných ensalad a španělských písní s žertovnými i dramatickými příběhy, které vyšly tiskem v té době právě v Praze.

Začínají Letní slavnosti staré hudby (zdroj: ČT24)

Závěr obstará české Collegium Marianum. „Bude poctou bájnému pěvci Orfeovi, jehož umění se klaněli bohové, lidé, zvířata, přírodní živly i bytosti z podsvětí. Tento syn Múzy epického básnictví Kalliopé dostal do vínku okouzlující hlas a svým hudebním uměním dokázal uchvátit bytosti lidské i mytické, prozradila vedoucí ansámblu Jana Semerádová o programu složeném z árií a ouvertur Vivaldiho či Grauna.

Slavnosti staré hudby se i letos konají především v historických prostorech klášterů, kostela a zámku, navíc ale i v mnohem mladší kulturní křižovatce Vzlet. Na jeden večer se stane dvorem polské královny Bony Sforza, která v renesančním Polsku iniciovala módu maškarních tanečních zábav. Na ně naváže baletní a pantomimické představení souboru taneční soubor Cracovia Danza Ballet, rozverné představení je vhodné i pro děti.