Havlova perzekuce: Žádný fešácký kriminál, ale zkouška odolnosti

Perzekuce Václava Havla (zdroj: ČT24)

Občas se pobyt Václava Havla ve vězení pohrdavě označuje coby „fešácký kriminál“. Nová kniha, kterou uspořádal historik Jan Hron, však ukazuje, že s budoucím prezidentem nejednali zrovna v rukavičkách. Prostřednictvím dopisů, vězeňských zpráv nebo ukázek z výslechů publikace Perzekuce Václava Havla popisuje jeho život za mřížemi a poměry tehdejšího režimu.

Podstatnou část sbírky tvoří Havlovy dopisy adresované ať už přátelům (Medě Mládkové, Pavlu Kohoutovi nebo Josefu Škvoreckému), či tehdejším vládnoucím složkám (veřejný dopis Gustávu Husákovi). S humorem sobě vlastím a nadsázkou na svém případu dokumentuje režim jako celek.  Sám sebe nelituje a vyhnul se i zahořklosti, zdůrazňuje největší přednost knihy autor Jan Hron. Nejde tak o tísnivé, depresivní čtení. Díky Havlově ironii se skoro zdá, že pobyt ve vazbě byl procházka růžovým sadem.

Výšivka na pyžamu musí pryč

Jan Hron / Perzekuce Václava Havla
Zdroj: Knihovna Václava Havla

Ve vazbě se dramatik za svůj život ocitl několikrát. Poprvé v roce 1977 a naposledy v říjnu 1989. K perzekuci se jako umělec postavil tvůrčím způsobem. S psaním divadelních her sice neskončil, ale nastalá situace z něj vykřesala Havla – politického aktivistu a disidenta na plný úvazek.

„Soubor textů Václava Havla a o Václavu Havlovi zachycuje perzekuci, kterou v době normalizace zažíval na vlastní kůži. Zachycuje ale také zásadní proměnu jeho života. Z dramatika, který se občas veřejně angažuje, se během let 1969–1989 stane politicky angažovaný myslitel, který také občas napíše divadelní hru,“ upřesňuje Knihovna Václava Havla. 

Byl jsem náhodou v Liberci u přátel, s nimiž jsem se opíjel, když nám kdosi ve tři ráno telefonoval, že jsme přepadeni. Přirozeně jsme to považovali za hloupý žert (jako snad každý), nicméně když jsme vyšli ven, zjistili jsme, že město je už plné tanků a obrněných vozů a nebe plné letadel a helikoptér.
Václav Havel

V otištěných dopisech si také stěžuje na poměry nebo reaguje na články z médií. Některé vězeňské dokumenty si čtenáři mohou prohlédnout vůbec poprvé. Záznamy vězeňské služby popisují Havlovy prohřešky, při kterých byl důrazně „upozorněn“ na nápravu. Šikana se ukazuje na konkrétních případech. Co přesně Havla stálo, aby odstranil výšivku na svém pyžamu?

K dispozici jsou také doslovné přepisy z výslechů. Svazek vydává Knihovna Václava Havla, která ji ve čtvrtek slavnostně představí. Čtenáři ji přesto už několik dní mohou najít v prodeji.

Události: Nová kniha odkrývá vězeňské období života Václava Havla (zdroj: ČT24)