Češi jsou národ čtenářů, který nedá dopustit na detektivky a Harryho Pottera

Události: Češi jako národ čtenářů (zdroj: ČT24)

O Češích se říká, že jsou národem čtenářů. Ačkoliv tuzemský knižní trh je v porovnání s evropskými státy spíš menší, alespoň jeden titul za rok přečtou skoro tři čtvrtiny lidí. Zatím nejprodávanější knihou tohoto roku je Hana od Aleny Mornštajnové. Mrazivý příběh o holocaustu je ale v žebříčku titulů, za které Češi utrácejí, spíš výjimkou. Tuzemští čtenáři dávají předost hlavně odpočinkové literatuře.

Loni bylo nejprodávanější knihou vyprávění o novoročním předsevzetí party kamarádů od Patrika Hartla. Následovala už zmiňovaná Hana od Aleny Mornštajnové, třetí byl thriller Počátek od amerického spisovatele Dana Browna. I v uplynulém roce čtenáři dávali přednost hlavně humoru a napětí. Vkus poroty Magnesie Litery bývá často odlišný. 

Což ale neplatí pro loňskou Knihu roku, kterou se stal knižní esej Opuštěná společnost od Erika Taberyho. Prodalo se jí více než 45 tisíc výtisků, což ji zařadilo mezi čtenářsky nejúspěšnější české knihy minulého roku. Obvykle se ale preference čtenářů a odborníků příliš neshodují. „Největší zájem je o detektivky a thrillery,“ shrnuje knihkupec Zdeněk Synčák.

Země plná knihoven

Průměrně přečte každý Čech starší než 15 let za rok zhruba dvanáct knih. Koupí si z nich ale jenom tři a dohromady za ně utratí necelých 650 korun. Knihy si totiž tuzemští čtenáři hlavně půjčují – buď od známých, nebo v knihovnách, kterých je v Česku zhruba šest tisíc.

Osmkrát lidnatější Německo má knihoven jen o čtyři tisíce víc. Hustou síť v Česku zapříčinil zákon z roku 1919, který každé větší obci přikazoval zřídit knihovnu a s úpravami platil až do přelomu tisíciletí.

I kvůli tomu patří Češi k šestým nejvášnivějším čtenářům na světě. A jejich zájem o tištěnou literaturu a časopisy klesá jenom pozvolna. Co se ale naopak mění, je jejich vkus. Zatímco za první republiky byl největší zájem o Aloise Jiráska, v posledních letech vítězí Jo Nesbø, Agatha Christie nebo Joanne Kathleen Rowlingová.

Harry Potter navždy

„V našem výzkumu sledujeme generaci 15 let plus. A ta generace, jak dorůstá, tak si s sebou táhne toho svého dětského Harryho Pottera i do dospělého věku. Takže Harry Potter se nám ve výzkumech pořád posouvá nahoru,“ upozorňuje literární teoretik a historik Jiří Trávníček.

Z českých autorů jsou pak dlouhodobě nejpopulárnější knihy Michala Viewegha, Osudy dobrého vojáka Švejka od Jaroslava Haška nebo Černí Baroni od Miroslava Švandrlíka.

V tuzemsku je také stále silná tradice domácích knihoven. Podle toho, co mají v policích kamarádi a známí, si navíc Češi nejčastěji vybírají, jaký titul si přečtou. A vypadá to, že tento trend nezmění ani moderní technologie. Zájem o e-knihy a čtečky ve světě postupně klesá. Moderní technologie tak četbu tištěné knihy zatím zřejmě nenahradí.