TÉMA

Dan Brown

Psát se má kvůli samotnému tvůrčímu procesu, ne s tím, že kniha vyjde, říká autor Prašiny

Když se vydáte z pražského náměstí Míru prudce do kopce, dostanete se do tajuplné čtvrti – zhasne vám mobil, zastaví se hodinky, elektřina přestane fungovat. A právě tady pátrá v dobrodružném příběhu Jirka s Tondou a En po tajemství, které by mohlo změnit svět. Samotné knize s názvem Prašina, která má dvě pokračování, se to už tak trochu povedlo, alespoň pro jejího autora Vojtěcha Matochu. Příběh, který původně, jak říká, psal jen pro sebe, slaví velký úspěch i u čtenářů.
17. 3. 2021|

Chci přiblížit vážnou hudbu dětem, říká Dan Brown. Napsal pro ně proto Divokou symfonii

Dan Brown je autorem bestsellerů o šifrách a záhadách, jeho nejnovější titul v českém překladu má ale jednoduchý příběh. Americký spisovatel se totiž rozhodl napsat svou první knihu pro děti. Navíc veršovanou. Divokou symfonií si zároveň plní svůj dávný tvůrčí sen – k psaným příhodám různých zvířátek složil jako doprovod i orchestrální hudbu.
19. 10. 2020|

Na Velký knižní čtvrtek Jakub Szántó vzpomíná na Izrastinu a Dan Brown vypráví o zvířátkách

Nakladatelé poosmnácté upozorňují na knižní tituly, které by podle jejich názoru čtenáři neměli minout. Na pulty je uvádějí na Velký knižní čtvrtek 15. října. Mezi šestnáctkou knih různých žánrů tentokrát převažují čeští autoři. S novinkami přicházejí David Zábranský, Evžen Boček nebo reportér Jakub Szántó. Zahraniční nabídka představuje vedle kritikou oceňovaných autorů Lawrence Wrighta a Sally Rooneyové také třeba Dana Browna, který napsal svou první knihu pro děti.
15. 10. 2020|

Filmová upoutávka týdne: Vzhůru do oblak. Balonem letí Eddie Redmayne a Felicity Jonesová

Touha po poznání hnala lidstvo vstříc obloze, jedním z prvních nástrojů se stal balon. Ten sehrává důležitou roli i v historickém snímku The Aeronauts (Vzduchoplavci), v němž se ale vědecké bádání změní v boj o život.
2. 11. 2019|

Češi jsou národ čtenářů, který nedá dopustit na detektivky a Harryho Pottera

O Češích se říká, že jsou národem čtenářů. Ačkoliv tuzemský knižní trh je v porovnání s evropskými státy spíš menší, alespoň jeden titul za rok přečtou skoro tři čtvrtiny lidí. Zatím nejprodávanější knihou tohoto roku je Hana od Aleny Mornštajnové. Mrazivý příběh o holocaustu je ale v žebříčku titulů, za které Češi utrácejí, spíš výjimkou. Tuzemští čtenáři dávají předost hlavně odpočinkové literatuře.
7. 4. 2019Aktualizováno7. 4. 2019, 21:51|