Ceny Thálie za činohru získali herci Divadla Na zábradlí Císařová a König

Ceny Thálie 2024 (zdroj: ČT1)

Obě letošní Ceny Thálie za činoherní výkony míří do pražského Divadla Na zábradlí. Získali je Kateřina Císařová a Miloslav König. Císařová ztvárnila Káťu ve Vzkříšení, König si zahrál francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve Veřejných nepřátelích. Oba v sobotu při vyhlášení výsledků poděkovali svému domovskému divadlu.

„Chci poděkovat Divadlu Na zábradlí, které je jedno z nejlepších míst na světě, pro mě. Chci poděkovat Mílovi Königovi, mému velkému hereckému idolu,“ uvedla viditelně dojatá Císařová, když ještě netušila, že jen několik minut po ní si přijde pro cenu právě i König.

„Jsem tady počtvrté, tak už by se hodilo, abych si to vzal,“ řekl König se smíchem. Zmínil, že Divadlo Na zábradlí je skutečně mimořádné místo. Poděkoval také svému kolegovi z Veřejných nepřátel Václavu Vašákovi.

Miloslav König, výherce Ceny Thálie 2024 v kategorii Činohra
Zdroj: ČTK/Ondřej Deml

Císařová hraje ve Vzkříšení sociálně vyloučenou, za vraždu souzenou prostitutku Káťu. Herečka podle porotců obdařila tuto postavu odzbrojující samozřejmostí, s jakou nelehké výzvy přijímá. „Pod tlakem okolností jako by se rozpadlo její tělo, následované zmučenou osobností. Stačí jí nepatrný pohyb, záškub svalu i dikce a v mžiku oddělí tragédii od odhodlání překonat ji,“ uvedla porota.

Königův výkon označili porotci za „originální a perfektní“. Intelektuálně i emocionálně složitou postavu francouzského spisovatele, esejisty a provokatéra Houellebecqa podle nich herec vytvořil s lehkostí a v mimořádném kontaktu s publikem.

V činohře měla z žen šanci na trofej ještě Petra Janečková z Východočeského divadla Pardubice za roli Alice v inscenaci Pořád jsem to já a také Marie Štípková za ztvárnění Tessy Enslerové ve hře Švandova divadla Na první pohled. Z jejich kolegů pak mohl uspět ještě Stanislav Majer za roli Paula Baumera z inscenace Divadla X10 Na západní frontě klid nebo Jan Kolařík, který v Divadle Husa na provázku hraje Deža v inscenaci Nie sme doma.

Vítězové dalších kategorií

Muzikálovou kategorii letos ovládlo Chicago, které nastudovalo Národní divadlo moravskoslezské. Porota ocenila mimořádné jevištní výkony Markéty Schimmerové Procházkové, která hraje vražedkyni Velmu Kellyovou, a Lukáše Vlčka za roli právníka Billyho Flynna.

V operní kategorii letos bodovali slovenští pěvci. Z žen uspěla sopranistka Soňa Godarská, která v plzeňském divadle J. K. Tyla ztvárnila titulní roli Manon v opeře Julese Masseneta. Z mužů porotce nejvíce zaujal Peter Berger, který v Národním divadle Brno nastudoval ústřední roli Dalibora v opeře Bedřicha Smetany.

Za balet letos obdržela Cenu Thálie Klára Jelínková ze souboru Dekkadancers, která ztvárnila Blanche DuBoisovou v inscenaci Tramvaj do stanice Touha. Mezi muži v této kategorii zvítězil Patrik Holeček, a to za ztvárnění Franze v inscenaci Národního divadla Coppélia.

Cenu pro mladého umělce do 33 let v oboru činohry získala členka Národního divadla moravskoslezského Kamila Janovičová. Cenu Thálie za šíření divadelního umění v televizi získal Alfred Strejček. Česká akademie divadelníků pak letos ocenila režisérku Lídu Engelovou.

Thálii za alternativní divadlo obdržela Martina Hajdyla Lacová za tanečně-performerský výkon v projektu Bodies in Progress taneční platformy ME-SA. Za loutkoherectví byli oceněni Marek Bečka, Radek Beran a Vít Brukner za kolektivní výkon v inscenaci Postradatelní pražského souboru Buchty a loutky.

Za celoživotní mistrovství si ocenění pak převzali zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová i tanečník Josef Kotěšovský, dále také herci Viktor Preiss a Štěpánka Ranošová. In memoriam získal ocenění i herec a režisér Jan Číhal.