Pardubická filharmonie zahájila sezonu premiérou hudebního „perníku“

Pardubická filharmonie zahajuje sezonu (zdroj: ČT24)

Světovou premiérou zahajuje novou sezonu Komorní filharmonie Pardubice. Skladbu Sinfonia concertante Gingerbread napsal Lukáš Hurník přímo pro orchestr. Inspirovaly ho mimo jiné výkony konkrétních hráčů.

Při komponování nové skladby vycházel Lukáš Hurník z formy užívané v druhé polovině osmnáctého století. „Napadla mě forma koncertantní symfonie, pokud vím, dosud nikým nepoužitá, v níž jednotliví sólisté zahrají své mini, spíše nano koncerty před orchestrem, a pak se zase vrátí na své místo. Každý sólista hraje něco jiného, ale v závěru se to všechno propojí,“ popsal skladatel.

Hurník sérii malých koncertů pojal jako sólové výstupy hráčů v bigbandu. Postupně se tak představují flétna, klarinet, trubka a flétna s fagotem.

Podtitul skladby Gingerbread – tedy anglicky perník – má své opodstatnění. „Vycházel z lidové písně s názvem V Pardubicích na rynku, ale tato píseň je tam zašifrována, není poznatelná na první poslech, takže možná ji posluchači, i když ji znají, ani nezaregistrují,“ doplnil šéfdirigent filharmonie Stanislav Vavřínek.

Mozart i Šlitr

Skladbu psanou jemu na míru odehrál pardubický orchestr v premiéře 16. září, s reprízami počítal na následující dva dny. Světovou premiéru doplňují v programu ještě dvě klasicistní skladby od Leopolda Koželuha a Wolfganga Amadea Mozarta. Publikum je může slyšet v provedení klavíristy Ivana Klánského jako sólisty.

V nové sezoně, kterou tímto koncertem Komorní filharmonie Pardubice zahajuje, chce kromě klasické hudby představit i propojení se současnější hudbou. „Uvádíme i takzvané crossoverové projekty, za všechny bych jmenoval sté výročí Jiřího Šlitra, kdy uvedeme hity z divadla Semafor,“ prozradil ředitel filharmonie Pavel Svoboda.