Ceny Františka Filipovského vybraly mistry dabingu, in memoriam ocenily Václava Postráneckého

Ceny Františka Filipovského za dabing se v sobotu večer předávaly v Přelouči, odkud Filipovský pocházel. Ocenění během jubilejního 25. ročníku obdrželi za nejlepší herecký výkon Tereza Bebarová nebo David Novotný. Cenu za dlouhodobé herecké mistrovství získal mimo jiné in memoriam Václav Postránecký, který zesnul letos v květnu.

Mezi ženami uspěla Tereza Bebarová, která byla oceněna za roli Enid Blytonové představovanou herečkou Helenou Bonham Carterovou ve filmu Enid. V mužské kategorii vyhrál David Novotný díky roli Adriana Cronauera, kterého ztvárnil herec Robin Williams ve snímku Dobré ráno, Vietname. Daniel Čáp a Jiří Kodeš získali cenu za mimořádnou kvalitu překladu a úpravu tohoto snímku.

Zvláštní cenu poroty za dětský herecký výkon získal Šimon Fikar za roli Miguela ve snímku Coco. Cenu Františka Filipovského za mimořádné dabingové zpracování audiovizuálního díla dostalo české znění Avengers: Infinity War, které připravil režisér Vladimír Žďánský.

Udílení cen Františka Filipovského 2019 (zdroj: ČT24)

Cenu za dabingové zpracování televizního seriálu získal seriál Vojna a mír  v režii Jiřího Kodeše. Ocenění za dabingové zpracování animované a dětské tvorby patří filmu S láskou Vincent v režii Martina Těšitele. Cenu za zvuk dabingu dostal Michal Zatloukal za film Ďáblův houslista

Za dlouhodobou mimořádnou dabingovou tvorbu byl letos oceněn zvukař Jiří Moudrý. Cena za dlouhodobé herecké mistrovství v dabingu patří hned čtyřem hercům, kterými jsou Jana Šulcová, Aranka Lapešová, Jiří Klem a in memoriam Václav Postránecký, který zemřel letos v květnu a za kterého ocenění převzala rodina.

Ceny diváků za nejlepší ženský a mužský herecký výkon letos získali Eliška Balzerová za roli Joan Crawfordové v podání herečky Jessicy Langeové v seriálu Zlá krev a Vojtěch Dyk jako Grinch ve stejnojmenném snímku. 

Ceny Františka Filipovského jsou tradičně udělovány třetí sobotu v září v Přelouči nejlepším tvůrcům filmového a televizního dabingu. Podle pořadatelů mají ceny především zlepšit kvalitu a prestiž českého dabingu. Česká televize přinesla přímý přenos udílení cen na svém webu. Slavnostní večer moderoval herec a režisér Ondřej Kepka.