Black Panther je opravdu black. Do kin se chystá černošský superhrdina

I černoch může být hlavní superhrdina, ukazuje film Black Panther (zdroj: ČT24)

To není film, to je fenomén, říká hlavní herec filmu Black Panther. Poprvé se tento černošský superhrdina objevil v komiksu už v šedesátých letech, od poloviny února v kinech konečně rozšíří i filmovou partu „vyvolených“ s nadlidskými schopnostmi.

Premiéra snímku v režii Ryana Cooglera je událostí nejen filmovou, ale i společenskou. Černého pantera v roce 1966 stvořil scenárista Stan Lee a kreslíř Jack Kirby, kteří jsou autory i mnoha jiných superhrdinů, společně mimo jiné X-Menů nebo Hulka. 

Nápad převést příběh na filmová plátna se objevil už před šestadvaceti lety. Zpracování v dílnách studia Marvel, které produkuje komiksové adaptace jednu za druhou, se ale dočkal až teď, v době, kdy se v Americe hodně mluví o diskriminaci černošských herců.

„Nikdy předtím jsem neviděl afrického superhrdinu. Ani v akčních filmech, jako je třeba James Bond. A proto jsem opravdu zvědav, co se stane příště,“ poznamenal jeden z herců tohoto snímku Daniel Kaluuya, který zároveň věří, že Black Panther je jen první vlaštovkou změny v Hollywoodu.

Kaluuya má letos nominaci na Oscara v kategorii nejlepší herecký výkon za roli ve filmu Uteč. Jeho současná filmová kolegyně Lupita Nyong'o už sošku má, a to za snímek o otrokářství 12 let v řetězech. „Příliš často vidíme Afriku v nouzi. Ale tohle je místo, kam byste chtěli jet,“ říká herečka o komiksové novince. 

Black Panther je králem technologicky vyspělého afrického národa Wakanda, který vlastní vzácný kov vibranium. Musí ochránit svou zemi i její tajemství. „Myslím si, že film dětem dává možnost snít a ukazuje, že jsou různé příležitosti a cesty. Neukazuje stereotypy, které jsme zvyklí vidět v kině. A to je pro budoucnost velmi důležité,“ nepochybuje další z černošských herců komiksového příběhu Michael B. Jordan. Objevil se už v „marvelovce“ Fantastická čtyřka, v němž ho studio obsadilo do postavy, která je v komiksové předloze bělochem.

Samotného Černého pantera hraje poměrně neznámý herec Chadwick Boseman. Do většího diváckého povědomí se ale jistě dostane – snímek už zaznamenal svůj první rekord. V předprodeji byl o lístky větší zájem než na jakýkoli snímek studia Marvel předtím.