Adamczyk a Děrgel se na léto stanou Formanem

Děrgel a Adamczyk hrají Formana (zdroj: ČT24)

Letní scéna Musea Kampa na stejnojmenném pražském ostrově připravuje inscenaci o další osobnosti, která je s tímto místem spojená. Po Medě Mládkové, Martě Kubišové a Janu Werichovi zde připomenou Miloše Formana. Na divadle oscarového režiséra ztvární v alternaci Marek Adamczyk a Patrik Děrgel.

Hra mapuje osudy Miloše Formana od jeho deseti do jednapadesáti let. Ve stejném věku v Praze natáčel Amadea. Od premiéry oscarového životopisného snímku o jednom z nejslavnějších skladatelů uplyne letos čtyřicet let. Štáb měl tehdy zázemí právě v parku na Kampě, navíc ještě před emigrací bydlel Forman v nedaleké Všehrdově ulici.

„Vždy je velký problém tu postavu neglorifikovat. Doufám, že předáme ucelený pohled na jeho osobnost. Nejen na to, co dokázal, ale i jaký žil život a z čeho čerpal, problematické dětství, partnerky,“ podotýká režisérka Adéla Laštovková Stodolová.

Představitele režiséra, který byl výrazným zástupcem československé nové vlny a po emigraci se prosadil v Hollywoodu, našli tvůrci v Patriku Děrgelovi a Marku Adamczykovi. „Neuhnul ze svých snů a odhodlání jít za tím, co pro něj bylo správné a co chtěl,“ oceňuje na Formanovi Děrgel. „Cena, kterou za to zaplatil, byla docela velká,“ dodává Adamczyk.

Oba herci přiznávají, že se při společném zkoušení navzájem ovlivňují. „Člověka třeba některé věci nenapadnou a napadnou toho druhého, tak je pak ukradne a to je právě skvělé. Kdyby na to člověk byl sám, tak by na některé věci ani nepřišel,“ upřesnil Děrgel.

V titulní roli hry Forman se divákům představí poprvé při premiérách 18. a 19. června.

Marek Adamczyk při zkoušce inscenace Forman
Zdroj: Letní scéna Musea Kampa/Petr Kadlec

Marta a Werich zůstávají

Na programu Letní scény Musea Kampa zůstávají také inscenace z předchozích let Marta o zpěvačce Martě Kubišové a Werich o herci, který bydlel ve vile poblíž dnešního muzea. Nehraje se už Meda, příběhem spoluzakladatelky muzea, mecenášky Medy Mládkové, letní scéna na Kampě začínala.

Podle režisérky jsou hrdinové těchto přestavení osobnosti, které byly pro Českou republiku důležité a bojovaly o svou svobodu.