Změny hypoték by prodražily předčasné splacení. Na novele se neshoduje ani vládní koalice

Události: Hypotéky (zdroj: ČT24)

Ministerstvo financí chystá změny hypoték, které však zatím nebudí nadšení. Oslovení zástupci sněmovních stran je spíš odmítají, a to například proto, že by zdražily předčasné splacení. Nyní si mají banky účtovat jen administrativní poplatky – nově by to mohla být až dvě procenta ze zbývající půjčené částky.

Hypotéku v Česku má asi každý pátý člověk. Průměrná výše těch nových je nyní podle bankovní asociace dva miliony a devět set tisíc. Ti, kteří by ji chtěli v dalších letech splatit předčasně – a třeba ještě v době fixace a refinancovat u jiné instituce – si možná připlatí. Aktuálně by za to měli platit maximálně tisícikorunu.

„Velmi často docházelo k tomu, že klient, který třeba ani nebyl v žádné tíživé situaci, si vyhodnotil, že úroková sazba na trhu je teď daleko nižší, než má ve smlouvě k úvěru, tak to předčasně splatí, zaplatí tisíc korun a má vyřešeno, zatímco banka nebo nebankovní subjekt s tím měl nějaké další ztráty,“ vysvětluje mluvčí ministerstva financí Tomáš Weiss.

Současně se ale rozšíří seznam výjimek pro ty, kteří dál budou moci úvěr na bydlení splatit dřív bez sankce. Nyní to platí třeba v případech, kdy je klient v tíživé finanční situaci, například v případě dlouhodobé nemoci.

„V návrhu se počítá s tím, že se toto ještě rozšíří o dvě praktické věci, jednak rozvod, kdy budete moci splatit hypotéku a potom po uplynutí určité doby, od podepsání smlouvy asi po dvou letech, budete také moci při prodeji nemovitosti splatit hypotéku bezplatně,“ dodává mluvčí České bankovní asociace Radek Šalša.

Shoda zatím není ani u vládní koalice

Shoda na podobě novely zákona ale zatím nepanuje ani napříč koaličními stranami. „Je potřeba vyvážit ten návrh tak, aby na jedné straně klient tu možnost odejít za lepší nabídkou měl, ale zároveň aby ty odchody neznamenaly rozkolísání stability bankovního sektoru,“ podotýká místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Skopeček (ODS).

Také předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný má výhrady. „Rozumím ambici bank si toto dále upravit, já bych pro to jednoznačně nebyl, myslím, že musíme podporovat ty kroky, které budou snižovat zadlužení občanů, tohle určitě není ten krok,“ uvedl.

Podle opozice na tento krok teď ani není vhodná doba. „Ta věcnost je v tom, že by se mělo zabránit spekulativnímu ukončování hypoték, jehož cílem je pouhé ušetření úroků, ale to v tuto chvíli vůbec není na stole, protože naopak úroky rostou,“ podotkl také místopředseda poslaneckého klubu ANO Patrik Nacher. Novela zákona by mohla být připravená během několika týdnů. Pak ji projedná vláda.