Živnostníkům se možná zvýší zdravotní odvody

Události: Živnostníky čekají změny (zdroj: ČT24)

Ministr zdravotnictví Vojtěch Adam (za ANO) potvrdil, že spolu se zrušením superhrubé mzdy uvažuje vláda od roku 2021 o změnách v odvodech na zdravotní pojištění. Šéf podnikatelské asociace Karel Havlíček připustil, že vláda se zástupci živnostníků diskutuje o růstu zdravotních odvodů. Zároveň ale kabinet pro drobné živnostníky chystá zjednodušení daní i administrativy a snížení počtu kontrol, jichž by mělo být do budoucna maximálně pět ročně.

„Bude jakýsi elektronický kalendář pro státní sféru, která se podívá, kolik už bylo kontrol v daném roce pro daného živnostníka. V tuto chvíli se bavíme o tom, že ten limit bude maximálně pět,“ přiblížil probíhající jednání šéf Asociace malých a středních podniků a živnostníků Karel Havlíček.

Navíc by mohly kontroly chodit jen jednou za dva měsíce. Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) slibuje, že s konkrétním plánem na snížení počtu kontrol přijde již brzy. „Jedna kontrola nemůže přebíjet tu druhou, protože ve finále to odnáší podnikatel nebo živnostník“, tvrdí ministryně.

Jeden paušální odvod

Ministerstvo financí rovněž zahájilo práce na vládním návrhu zákona, podle kterého podnikatelé, jejichž roční příjem nepřekročí milion korun, získají možnost se prostřednictvím jedné paušální platby zbavit povinnosti přiznávat na třech různých formulářích daň z příjmu, sociální pojistné a zdravotní pojistné.

Paušální daň by měla být podle MF placena měsíčně jedinou platbou a bude zahrnovat minimální základy pro sociální a zdravotní pojištění pro příslušný rok a 500 korun. Celková výše paušálního odvodu by se v závislosti na vývoji průměrné mzdy, od které se minimální základy pojistného odvozují, měla v příštím roce pohybovat v rozmezí 5400 korun až 5500 korun měsíčně.

Karel Havlíček hlavním hostem pořadu Týden v politice (zdroj: ČT24)

Odvody za zdravotní pojištění se zřejmě zvednou

Kromě zjednodušení daní pro živnostníky začíná vláda diskutovat se zástupci drobných podnikatelů i o růstu jejich zdravotních odvodů. „Troufám si tvrdit, že daň z příjmu se nebude měnit vůbec, sociální se nebude měnit vůbec a jediná diskuse, která dneska je, je o tom, jestli se bude lehce zvyšovat záloha na zdravotní pojištění,“ uvedl Havlíček.

K růstu zdravotních odvodů pro živnostníky i zaměstnance by mohlo dojít v roce 2021 v souvislosti se zrušením superhrubé mzdy pro zaměstnance. Podrobnosti ale zatím ministryně financí Alena Schillerová (nestr. za ANO) nezveřejnila. „Chtěla bych, aby byla daňová zátěž mnohem nižší, než jsme původně zamýšleli, ale chci to spojit i s reformou veřejného zdravotního pojištění,“ naznačila.

Místopředseda sněmovního zdravotnického výboru Vít Kaňkovský (KDU-ČSL) má za to, že resort zdravotnictví ve spolupráci s resortem financí chystá větší změnu. „Platby za státní pojištěnce by byly úplně opominuty a hledal by se jiný způsob, to znamená zřejmě zvýšení zdravotní daně,“ odhaduje. Podrobnosti navrhovaných změn v odvodech živnostníků a zaměstnanců ale zatím neznají ani opoziční strany. Budou záviset i na tom, jak se v příštích měsících bude vyvíjet hospodaření státu.

V Česku je podle ministerstva financí evidováno celkem 514 tisíc osob samostatně výdělečně činných (OSVČ), které mají příjem pouze z podnikání. Z nich 422 tisíc má roční příjem nižší než milion korun.