Z Ruska už odešlo tři sta mezinárodních firem, dalších pět set významně omezilo působnost

UDÁLOSTI: Z Ruska odešlo 304 mezinárodních společností (zdroj: ČT24)

Z ruského trhu kvůli vpádu ruské armády na Ukrajinu už odešlo 304 mezinárodních společností, dalších 381 dočasně omezilo většinu aktivit a 114 firem utlumilo nejvýznamnější část své činnosti. Vyplývá to ze šetření výzkumníků z americké Yaleovy univerzity. Mezi společnosti, které omezují svou přítomnost na ruském trhu, nejnověji patří automobilky Jaguar-Land Rover a Volvo.

Více než tisícovku firem experti z Yale ohodnotili písmeny A až F podle míry jejich zapojení do obchodování s Ruskem. „Jedna z českých firem, která mě svým krokem ohromila – a připadala mi opravdu inspirativní – byl Elekon, který prodává časoměrná zařízení. Oni na dálku vypnuli hodiny na Ruské akademii věd. To si myslím, že je strašně silné vyjádření postoje,“ sdělila spoluautorka výzkumu Georgia Hirsty.

Vedle uvedených firem, které na trhu neobchodují, nebo svou činnost významně omezily, v podnikaní (bez dalších investic) pokračuje 143 subjektů, dalších 183 firem činnost neomezilo vůbec.

„Firmy, které své aktivity jen přerušily, v některých případech stále platí své zaměstnance. Vnímáme to jako chybu, i když je to jejich věc. Ale podkopává to snahy udusit Putinovu válečnou mašinérii tím, že pořád do jeho systému vkládají peníze,“ sdělil autor výzkumu Jeffrey Sonnenfeld.

Odejít a vrátit se

Některé firmy se navíc do Ruska po pauze vyvolané první fází války vrátily, a to včetně českého výrobce pneumatik a automobilových dílů Continental. Hlavní důvodem je podle něj obava o bezpečí zaměstnanců.

„V ruském výrobním závodě Continental v Kaluze pracuje více než třináct set zaměstnanců, kteří čelí vyhlídce na přísné trestní postihy, pokud neuspokojí místní poptávku. Dočasné obnovení výroby v závodě v Kaluze není v žádném případně motivováno ziskem,“ prohlašuje mluvčí Continental Barum Otrokovice Regina Feiferliková.

Českou společností, která ruský trh naopak opustila, je severočeský Jablotron. „Nepřemýšleli jsme o tom moc dlouho, protože jestli jsme si uvědomili, že je třeba burcovat ruskou veřejnost,“ sdělil spolumajitel Jablotronu Dalibor Dědek.

Výzkumníci plánují seznam dále aktualizovat, dokud válka na Ukrajině neskončí. A říkají, že už je začali oslovovat právníci těch firem, které byly zařazené do nejhorších kategorií.