Venkov se vylidňuje. S udržením mladých v „uhelných regionech“ mají pomoct evropské peníze

Reportáž: Venkov se vylidňuje, pomoct mají evropské peníze (zdroj: ČT24)

Ministerstvo pro místní rozvoj chce do vylidňujících se uhelných regionů poslat víc evropských peněz. Počítá s tím při žádosti do Bruselu na programové období 2021 až 2027; pro Karlovarský, Moravskoslezský a Ústecký kraj by rádo navíc získalo půl miliardy až miliardu eur. Finance by měly jít hlavně na podnikání a rozvoj turistiky.

Absolutně nejvíc za posledních deset let klesl počet obyvatel Ostravy – nyní jich je necelých 290 tisíc. V případě celého Moravskoslezského kraje ubylo ve stejném období 44 tisíc lidí, v Ústeckém deset tisíc a Karlovarském 12 tisíc.

Největší relativní úbytek obyvatel zaznamenala podle dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) Rovná na Sokolovsku v Karlovarském kraji. Za posledních deset let odsud odešla víc než třetina lidí.  „Velká část se odstěhovala kvůli ztrátě zaměstnání. Dostali se do dluhů a nebyli schopni platit za bydlení,“ vysvětluje Sandra, která tady bydlí od svého narození.

Obec teď proto přišla s novou strategií, s níž chce přilákat nové obyvatele. A to tak, že jim místo bydlení v panelovém domě nabídne vlastní domek. Podle starosty Jaroslava Jandy (bez politické příslušnosti) má vyrůst 105 rodinných domů.

„Mladí lidé dnes chtějí přírodu, ale chtějí se i bavit a potřebují práci,“ vysvětluje Dostálová. Do malých obcí jde tak podle ní ročně z národních dotačních programů miliarda a půl, z evropských zdrojů 16 miliard. „A také jsou k dispozici  půjčky pro mladé, které jsou výhodné právě na malých obcích,“ dodává ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

V některých zemích Evropy , třeba Itálii nebo Řecku, jsou i proto teď populární prodeje nemovitostí za jedno euro. Má to však podmínku – že se mladí do vesnice nastěhují, dům si zrekonstruují a budou tam trvale žít. Tento trend se ale v Česku nechystá.