V cenách potravin se nepříznivě projeví nedostatek brigádníků na polích, varují obchodní řetězce

V cenách potravin se nepříznivě projeví nedostatek brigádníků, varují obchodní řetězce (zdroj: ČT24)

Některé potraviny v Česku zdražují a budou zdražovat dál. Může za to výpadek pracovní síly při sklizni doma i v zahraničí nebo velký podíl dovozů a oslabující koruna. Dalšímu možnému vývoji cen potravin, energií a bydlení se věnoval pořad Devadesátka ČT24.

Zdražení postihne zejména potraviny importované ze zemí Evropské unie, očekává mluvčí obchodního řetězce Globus Lutfia Volfová. Konkrétně rýži, těstoviny či například vína z Francie nebo Itálie. 

Hlavní faktory, které budou působit na cenu potravin, jsou pracovní síla a její (ne)dostatek v evropských zemích, vliv počasí (sucha), potíže s transportem a vývoj poptávky, vypočetl výkonný ředitel řetězce Tesco ČR Patrik Dojčinovič. Zatímco zpočátku nouzového stavu, v polovině března, výrazně rostl zájem o trvanlivé potraviny, nyní je poptávka hlavně po těch čerstvých.

Jak Volfová, tak Dojčinovič zmínili dočasný výpadek u droždí, po němž poptávka vzrostla několikanásobně. 

Události – Ceny rostou (zdroj: ČT24)

Prezident Českého svazu zpracovatelů masa Karel Pilčík připomněl nízkou soběstačnost Česka u masa – „soběstační jsme ze 38 procent.“ Zbytek se musí dovézt hlavně ze západní Evropy. „Oslabení koruny zdražuje veškeré maso.“

U nás došlo ke zdražení ovoce a zeleniny o pár desítek korun, uvedla prodavačka z jihočeského Neplachova Martina Čadová. Naopak o desetikorunu zlevnilo máslo,  a ani mléčné výrobky podle ní nejsou drahé. Potvrdila růst zájmu o čerstvé potraviny. V jejím obchodě se tržby zvýšily, což je i dáno i tím, že lidé tolik necestují jinam. 

Nedostatek brigádníků a sázka na dovozy

Velký vliv na cenu domácí zeleniny nyní bude mít to, zda se podaří zajistit dostatek lidí na sklizeň, domnívá se farmář a předseda Zelinářské unie Čech a Moravy Petr Hanke. Potřeba brigádníků v následujících týdnech či měsících poroste. A současné omezení pohybu mezi státy a tím vyvolaný dopad na pracovníky z bývalých států Sovětského svazu či třeba z Rumunska může sklizeň v Česku (a ostatně i v dalších evropských státech) tvrdě zasáhnout.  

Hanke v pořadu připomněl dlouhodobé úsilí tuzemských zemědělců o to, aby rostl zájem o českou zeleninu a zvyšovala se i její nabídka. „Problém je, aby to tak zůstalo.“ Dodal, že cenu zeleniny určuje výrobce, marže obchodních řetězců i daň.

Současná daň z přidané hodnoty ve výši 15 procent podle něho patří k nejvyšším v Evropě. Zdůraznil také, že čeští pěstitelé umí nabídnout nižší ceny než zahraniční konkurence v době sklizně, ale potřebují dobudovat sklady a další zázemí pro celoroční zásobování. To si vyžaduje značné investice například do závlahových systémů s nízkou spotřebou vody či do retenčních nádrží.

Pěstitelé však také potřebují mít jistotu, že se mohou do těchto investic pustit. Pak by mohli přidat další hektary polí a zvyšovat produkci. Podle něho jde o to, jakou prioritu bude potravinová soběstačnost v Česku mít. 

Prezident Agrární komory ČR Zdeněk Jandejsek zkritizoval trendy posledních třiceti let, kdy podle něj „vše dovezeme, nač bychom to pěstovali“. U zeleniny je tak soběstačnost kolem 25 procent. Přitom na rozdíl od domácí u té dovážené často neznáme její kvalitu, míní Jandejsek. I on zdůraznil potřebu postavit sklady a další zázemí. Ocenil, že podpora tomuto úsilí se v posledních letech zvyšuje. 

Vzhledem k nedostatku brigádníků očekává zdražení zeleniny i ovoce. Zatímco u domácích zdrojů by mělo být spíše mírné, u dovozu výraznější. U vajec či drůbežího masa zdražení Jandejsek nečeká. 

Průměrné ceny pohonných hmot v krajích ČR k 29. dubnu (Kč/l)
Zdroj: CCS

Pondělní Devadesátka ČT24 se věnovala rovněž cenám pohonných hmot. Benzin je nyní u pump nejlevnější za jedenáct let. Klesá i nafta, jejíž cena je nejníže od roku 2016. To je dáno zejména dramatickými poklesy cen ropy v minulých týdnech. 

Analytik Patria Finance Roman Koděra čeká další pokles, nebo by ceny přinejmenším neměly v dalších měsících výrazněji růst. Pro následující dva tři měsíce tak očekává zlevňování, nebo velmi výrazné kolísání cen.

Vliv bude mít podle něj například trvající slabá poptávka ze strany aerolinií, nedostatek skladovacích kapacit, ale i síla či slabost české koruny. 

Martin Špaček ze srovnávače Porovnej24.cz se pak domnívá – na rozdíl od některých jiných analytiků – že ceny energií, zejména elektřiny, nebudou dál klesat. Spíše čeká jejich mírné zdražení do konce roku a navázání na zvyšování z počátku letošního roku. To soudí i ze současného pohybu na burzách.

Navíc spotřeba elektřiny nebude dál klesat, protože ekonomika se vrací do síly, včetně výrazných odběratelů typu automobilek, dodal Špaček. 

Posun k dlouhodobým pronájmům

Změny čekají i „zamrzlý“ realitní trh, soudí generální ředitel developerské společnosti Ekospol Evžen Korec či prezident společnosti RE/MAX, která operuje v realitách, David Krajný.

Například tím, že místo krátkodobých nájmů bude snaha pronajmout byty třeba na rok. Zvyšuje se také nabídka nemovitostí k pronájmu, protože ubyli zahraniční zájemci (zejména v Praze). Záležet bude také na dopadu makroekonomických opatření. Například na chystaném zrušení daně z nabytí nemovitých věcí či zmírnění požadavků na poskytování hypoték ze strany centrální banky či na jejím očekávaném dalším snížení úrokových sazeb. „Komerční banky jsou ale velmi opatrné,“ dodal Krajný. 

Například počet dostupných bytů pro dlouhodobé nájemní bydlení v Praze na konci prvního čtvrtletí meziročně vzrostl o 71,8 procenta na 12 371. To je nejvíce za poslední čtyři roky. Mezikvartálně se zvýšil o 86,1 procenta. Průměrná cena nájemného bez poplatků meziročně klesla o 0,9 procenta na 22 011 korun měsíčně. Vyplývá to z údajů developerské společnosti Trigema. 

„Dramatický nárůst nabídky bytů určených v Praze k dlouhodobému pronájmu naznačuje, že se část z nemovitostí, jež byly původně využívány ke krátkodobému nájmu, mohla přesunout do tohoto segmentu. Pravděpodobně i proto, že se množství těchto bytů tak navýšilo, došlo k poklesu jejich průměrné ceny,“ řekl nedávno pro agenturu ČTK předseda představenstva Trigemy Marcel Soural.

U prodejních cen bytů kvůli současným opatřením proti šíření koronaviru nelze očekávat propad. Spíše se dá předpokládat prodlužování prodejů. Krátkodobě mohou klesnout ceny nájemného. Větší vliv však bude mít spíše omezená nabídka. Nedávno to uvedli zástupci Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí (ARTN).

„Viditelný nárůst bytů určených k dlouhodobému pronájmu může mít za následek krátkodobý pokles cen u dlouhodobých nájmů. Vzhledem k akutnímu nedostatku bytů především v Praze však panuje názor, že ačkoli jistě letos dojde k určitému poklesu poptávky, bude se jednat spíše o krátkodobý výkyv,“ řekla pro agenturu ČTK prezidentka ARTN Zdenka Klapalová.