Přijímání migrantů není charita, ale investice. Jen chvíli trvá, než se vyplatí, říká šéf OECD

Gurría pro ČT: Přijetí migrantů je investice, není to žádná charita (zdroj: ČT24)

Se stárnutím populace i nedostatkem pracovních sil může Česko bojovat tím, že se otevře kontrolované migraci, která umožňuje nabrat lidi s potřebným talentem, řekl generální tajemník OECD Ángel Gurría v rozhovoru pro Českou televizi. Podle něj neznamená přijímání migrantů vyhazování peněz, ale investici. V aktuální zprávě OECD o české ekonomice organizace doporučuje zrychlit imigrační řízení a ulehčit integraci cizinců.

„Jedním z důvodů, proč křivka hospodářského růstu v Česku začíná klesat, je to, že nemáte dostatek pracovních sil. Tohle je kardinální překážkou,“ poznamenal generální tajemník OECD.

Jelikož tuzemské hospodářství nemá jak pokrýt potřeby, které vznikají v důsledku investic, nezbude Česku podle Gurríi než nechat lidi, aby pracovali déle, zapojit také ženy, mladé muže, postarší generace a zároveň se otevřít kontrolovanému přísunu migrantů.

Podle Gurríi má otevřenost k migraci z ekonomického hlediska hluboký smysl. „Přijetí migrantů je investice, není to žádná charita nebo vyhazování peněz. Jenže jako s každou investicí, i s touhle je to tak, že musíte chvíli počkat, než se vám začne vyplácet, než začne produkovat to, co chcete,“ vysvětlil.

Napětí ve světovém obchodě graduje, říká generální tajemník OECD

Ochlazení české ekonomiky, která hodně spoléhá na export, může vedle nedostatku lidí přinést i eskalující obchodní válka, v níž si velké ekonomiky vzájemně nastavují cla. Sám Gurría nerad používá výraz válka, ale souhlasí s tím, že jde o proces, který eskaluje. „Napětí ve světovém obchodě graduje. Mohlo by se to zvrtnout v obchodní válku, která by se zcela vymkla komukoliv z rukou. Mohlo by to zasáhnout investiční toky,“ uvedl.

Americký prezident Donald Trump spor odstartoval uvalením nových cel na ocel a hliník. Argumentuje při tom tím, že tu podle něj už byla nespravedlivá evropská cla na americké zboží. Gurría připouští, že tu byla asymetrie.

„Ale potíž je v tom, když začnete vyjednávat tím způsobem, že uvalíte další cla na ta, která už jsou v platnosti, zatížíte celý globální hodnotový řetězec, poškodíte nejen všechny, kteří třeba vyvíjejí technologie, ale nakonec i sebe samotného. Poškodíte svoji zemi, zákazníky u vás doma. Rozbijete globální hodnotové řetězce, které tu jsou už déle než třicet čtyřicet let,“ řekl Gurría.

Z globalizace se pro mnohé stal nepřítel

„My v OECD říkáme už od počátku, že čím otevřenější je trh, tím lépe pro každého. Každý z toho může jen těžit, pokud tu budeme mít volný obchod a každý bude dodržovat nastavená pravidla,“ doplnil.

Řada lidí po světě ale nemá z globalizace radost, mnohdy způsobuje spíš frustraci, která se projevuje i ve volbách. „Máte tu například brexit nebo Spojené státy americké. Spousta Američanů soudí, že jim globalizace nepřináší nic dobrého. Problém s globalizací je ale v tom, že to je věc, která nemá obličej, jakož ani krk, za který bychom ji mohli oběsit,“ přiblížil Gurría.

„Možná by ale třeba mohl zafungovat mechanismus, který by spočíval v tom, že bychom odboráře, soukromý sektor a vládu přiměli ke spolupráci, aby mezi nimi panovala lepší koordinace, abychom nabídli lidem lepší možnosti. Takže bychom je získali zpět. Připravili jim záchranu, poskytli bychom jim naději a lepší výhledy do budoucnosti,“ dodal.

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj se domnívá, že globální ekonomika letos vykáže růst o 3,8 procenta, stejným tempem podle ní vzroste i české hospodářství.