Přestavba letiště i nový přístav. Příliv čínských investic na Samou některé místní znepokojuje

Horizont ČT24: Čínský vliv v Tichomoří (zdroj: ČT24)

Pacifik je od druhé světové války jednou z hlavních sfér vlivu Spojených států a jejich spojenců. Jenže Peking nechce zůstat pozadu a oblast se stala jedním z center jeho zájmu, stále častěji sem míří jeho investice. Pozornost teď přitahuje polynéská Samoa, která stojí uprostřed geopolitických bojů mezi Japonskem a Čínou. A řadu tamních obyvatel narůstající čínský vliv zneklidňuje.

Ekonomiku ostrovního státu v Polynésii nastartovaly investice z Japonska za miliony dolarů. Symbolem japonské finanční pomoci se stala výstavba nového mostu, který spojuje přístav s industriální zónou v hlavním městě Apia. „Rozvoj, prosperita, mír a klid v regionu jsou pro nás velmi důležité,“ řekl zástupce japonského velvyslance na Samoi Isao Kishi.

Jenže Japonsko začala dotahovat Čína. Právě Peking by měl vybudovat na Samoi druhý obchodní přístav. Vazby mezi Čínou a Samoou jsou stále těsnější.

A podle tamní vlády má ostrovní stát prostší zájem, než je geopolitika, a to ekonomický rozvoj. „Nikdy jsme nemluvili o vojenských záležitostech. Jde nám o přístaviště pro plavidla, která dováží pro nás potřebné zboží,“ poznamenal premiér Samoy Tuilaepa Aiono Sailele Malielegaoi. Výstavba nového přístavu zemi podle něj také přinese nové pracovní příležitosti.

Někteří obyvatelé se ptají po důvodech čínských investic

Čínské investice v zemi tak stále rostou. Velkou příležitostí se pro Peking staly letošní Pacifické hry na Samoi. Čína pomohla s přestavbou tamního mezinárodního letiště i centra vodních sportů. „Čína není zemí, která se snaží si podrobit lidi. Čína hledá mír,“ tvrdí zakladatel čínské značky Legend a sponzor Pacifických her Tak Kek Looi.

Pobouření mezi některými obyvateli vyvolalo vyvěšení čínských vlajek nad nově postavenými sportovišti. Úřady tak musely čínské barvy z budov odstranit. A řada obyvatel je vůči narůstajícímu čínskému vlivu stále více nedůvěřivá.

„Je tu hodně lidí, které to znepokojuje. Čína toho tady má hodně, všechno dodávají. Pomáhají nám. Posílají Samoi peníze, pomáhají všude. Ale nevím proč. Proč pomáhají?“ ptá se majitelka místního obchodu Miriama Seetiová. 

A boj proti čínskému vlivu pronikl už i na samojskou politickou scénu. Nové nacionalistické uskupení například usiluje o zákaz přijímání čínských migrantů a tvrdí, že čínské investice odebírají zemi suverenitu.

„Po mnoho let nám mávali penězi před očima, takže jsme propadli lesku budov, které máme a které jsou opravdu nákladné. Podívejte se na naše letiště. Ale takové pozlátko nepotřebujeme,“ tvrdí Unasa Iuni Sapoluová, která založila samojskou stranu Samoa First.

Vazby na Peking jsou nicméně stále výraznější. Čína drží čtyřicet procent samojského zahraničního dluhu, a Peking se tak stal největším věřitelem polynéského ostrova.