Po opravách na přenosových sítích pracuje první blok Temelína na šedesát procent

První temelínský blok je poté, co ho energetici v pátek odpojili kvůli pracím ČEPS, na šedesáti procentech výkonu. Druhý blok vyrábí naplno, odpojený nebyl. Oba bloky jaderné elektrárny by měly elektřinu v plném rozsahu začít vyrábět ještě  v pondělí. Informoval o tom temelínský mluvčí Marek Sviták. Temelín snížil 20. prosince výkon o polovinu kvůli požadavku společnosti ČEPS, která opravovala vedení velmi vysokého napětí.

ČEPS práce na vedení velmi vysokého napětí dokončil 22. prosince. Uvedla to mluvčí společnosti Hana Klímová. 

V provozu na plném výkonu zůstal po 20. prosinci druhý blok, první blok energetici odpojili. Provozní personál připojil první blok k přenosové soustavě zpět v noci na pondělí. Elektrárna snížila 20. prosince večer výkon na polovinu.

„První blok jsme odpojili a souběžně s pracemi ČEPS jsme ověřovali nastavení turbíny. Očekáváme, že dnes dosáhneme plného výkonu,“ řekl v pondělí Sviták.

ČEPS opravoval nejzatíženější části přenosové soustavy mezi Dasným na Českobudějovicku a Slavěticemi na Třebíčsku. Fázové vodiče na vedení velmi vysokého napětí dlouhém 143 kilometrů poškodil úder blesku.

Práce za 150 tisíc korun naplánovala ČEPS na víkend před Vánoci, kdy je spotřeba elektřiny o třicet procent nižší než jindy. V pátek to řekl zástupce mluvčí ČEPS Lukáš Hrabal. Státní společnost ČEPS se v ČR stará o přenosové sítě. Opravy neovlivnily spolehlivost provozu přenosové soustavy, uvedl člen představenstva ČEPS Stanislav Votruba. 

  • Temelín je největším výrobcem elektřiny v zemi, kryje zhruba pětinu domácí spotřeby. ČEZ spustil elektrárnu v prosinci 2000. Loni vyrobil Temelín 15,76 terawatthodiny (TWh) elektřiny. 

Dukovany na Štědrý den odstaví čtvrtý blok

Omezení provozu se v období Vánoc dotkne také jaderné elektrárny v Dukovanech na Třebíčsku. Ta plánovaně odstaví čtvrtý výrobní blok kvůli výměně paliva.

Energetici předpokládají, že blok přestane energii do sítě dodávat v úterý okolo šesté hodiny večer. Odstávka spojená s kontrolou, údržbou a modernizací má trvat šest týdnů, sdělil mluvčí elektrárny Jiří Bezděk.

„V pokojném a klidném období Vánoc je spotřeba elektrické energie oproti běžným dnům významně nižší. Snížení výroby v Dukovanech tak nebude mít na odběratele žádný vliv,“ řekl Bezděk.

  • Dukovany s celkovým instalovaným výkonem 2040 megawattů pokrývají pětinu spotřeby elektřiny v Česku. Loni vyrobily 14,25 TWh elektrického proudu a od začátku letošního přibližně 14,11 TWh.

Výměna čeká pětinu paliva, tedy 84 kazet. Zbývající palivo odborníci přeskládají dle předem připraveného plánu tak, aby při dalším provozu reaktoru došlo k jeho maximálnímu využití, dodal mluvčí. 

Kromě výměny paliva provedou odborníci pravidelnou údržbu a rozsáhlé a detailní kontroly nebo 39 technických a modernizačních akcí.