O vrácení DPH zaplacené v Británii lze žádat do konce března, tvrdí experti

Firmy v Česku mohou žádat o vrácení daně z přidané hodnoty (DPH) zaplacené loni ve Velké Británii jen do konce března. S lednovým završením brexitu se zkrátila lhůta pro podání žádostí. Upozornila na to v tiskové zprávě poradenská společnost BDO. Standardní lhůta v EU je do 30. září.

„Od ledna se obchodování s Británií řídí stejnými pravidly, jaká platí například pro USA, Čínu nebo Rusko. Výjimkou zůstává obchodování se Severním Irskem, které neztratilo postavení členského státu EU. Nově bude Severní Irsko pro obchodování v rámci EU používat daňové identifikační číslo s předponou XI,“ uvedl Petr Vondraš z daňového oddělení BDO.

Zároveň upozornil, že při tvorbě daňových přiznání mohou vzniknout nejasnosti u zboží, které k zákazníkovi dorazilo v lednu, ale jehož dodání začalo v prosinci. „V těchto případech se má dodání vykázat ještě podle unijních pravidel pro pohyb zboží, tedy mimo režim dovozu a vývozu. A to i tehdy, když zboží překročí hranici EU až v lednu,“ řekl Vondraš.

Experti dále upozornili, že obchod s Británií sice zatížila administrativa spojená s celním řízením, osvobození od DPH se ale bude prokazovat snadněji. „Dodání se už nevykazují v souhrnném hlášení. A veškerá unijní potvrzení o doručení zboží vystřídalo rozhodnutí celníků o výstupu zásilek z EU. Tak to alespoň funguje v případech, kdy zboží putuje v celním režimu vývozu,“ uvedl ředitel poskytovatele celních služeb Gerlach Luděk Procházka.

Zásilky do Británie už nelze zdaňovat českou DPH

Zároveň se po brexitu na obchod s Británií nevztahují zjednodušení platná v EU. „Nadále nelze využívat zjednodušení pro třístranný obchod, sklady či prodej a nákup nových dopravních prostředků. Skončilo také pravidlo, že zásilky do Británie šlo do stanoveného limitu zdaňovat českou DPH,“ uvedl advokát Jakub Honzík, který je předsedou Asociace pro anglické právo.

Británie z Unie vystoupila loni na konci ledna. Do konce roku trvalo přechodné období, kdy bylo nutné doladit všechny zbývající otázky, zejména obchodní vztahy. Dohodu o novém uspořádání vztahů uzavřeli zástupci Británie a EU na Štědrý den. I když není obchod zatížen cly a kvótami, byrokratická zátěž je nyní mnohem větší.