O státní půjčky na bydlení pro mladé je malý zájem. Nově by na ně mohli dosáhnout lidé do 40 let

Události ČT: Změny ve státních půjčkách pro mladé (zdroj: ČT24)

Ministerstvo pro místní rozvoj chce zatraktivnit státní půjčky pro mladé, kteří potřebují financovat bydlení. Současná horní hranice určující, kdo na úvěr dosáhne, by se měla posunout na 40 let. Změnit se mají ale i další podmínky. Jedním z důvodů je malý zájem o zvýhodněné půjčky.

„Mladí lidé požadují, abychom z těch 36 let udělali 40 let. My to samozřejmě řešíme,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO).

Dnes na úvěr dosáhnou sezdané i zaregistrované páry, pokud jednomu z dvojice nebylo v době podání žádosti nad 36 let. Když chtějí opravit byt, mohou získat až 300 tisíc korun. Pokud peníze potřebují na jeho koupi, tak může půjčka činit až 1,2 milionu, v případě domu to jsou dva miliony. Vše pak musí splatit za dvacet let.

Zájem je podle Dostálové i na tom, aby se zvýšila maximální podlahová plocha bydlení, na jehož pořízení chtějí lidé půjčku. Dnes je to 140 metrů čtverečních u rodinného domu a 75 metrů čtverečních u bytu.

„Další požadavek je, že teď dvacet procent musí pocházet z vlastních zdrojů, ale chtěli bychom, aby až devadesát procent byla půjčka a deset procent vlastní zdroje,“ přiblížila ministryně.

Podmínky státní půjčky na bydlení pro mladé
Zdroj: ČT24

Je problém s bydlením jinde?

Zástupci opozice ovšem vyjadřují určitou skepsi. „Obávám se, že to nepomůže ke zlepšení dostupnosti vlastnického bydlení ve větších městech, kde se ceny nemovitostí pohybují výrazně výše,“ poznamenal člen sněmovního rozpočtového výboru Tomáš Martínek (Piráti).

„Mnohem spíš bychom měli řešit to, jestli je skutečně dobrá nabídka. To by nám mohlo pomoci opravdu srazit ceny na nižší úroveň,“ tvrdí předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Ministerstvo pro místní rozvoj chce kabinet se změnami programu půjček seznámit letos v červnu. Pokud s nimi budou ministři souhlasit, začnou platit ještě letos. Protože jde o nařízení vlády, nemusí změna projít parlamentem a může začít platit téměř okamžitě.