Nemocnice dostanou od státu dvě miliardy na modernizaci. Ředitelé upozorňují, že je to málo

Události: Miliardy na modernizaci nemocnic (zdroj: ČT24)

Více než dvě miliardy korun plánuje letos ministerstvo zdravotnictví vydat na opravy státních nemocnic. Loni byla částka čtvrtinová. Podle ředitelů zdravotnických zařízení nejsou investice dostatečné a některá oddělení chátrají.

Skelet plicní kliniky Thomayerovy nemocnice je z roku 1928. Podle náměstka pro ekonomiku, techniku a provoz nemocnice Jana Halíře budova procházela pouze menšími opravami, přesto se konstrukce nachází ve velmi dobré kondici. Zbytek nemocnice je na tom ale špatně. Proto vedení zařízení rozhodlo, že jediné místo v Česku, kde se léčí nejvážnější formy tuberkulózy, kompletně zrekonstruuje zhruba za tři sta milionů.

Postupnou modernizací prochází i další části areálu, ať už jde o zateplení, nebo úspornější svítidla. Na některé objekty se ale nedostane, protože zatím nejsou peníze. „Prostředky, které jsou vkládány do oprav těchto nemovitostí, by měly být daleko větší,“ dodal Halíř. 

Fakultní nemocnice mohou opravy financovat buď z vlastních úspor, ty ale obvykle nejsou velké, nebo spoléhat na unijní fondy a státní rozpočet. Loni z něj dostaly na modernizaci zhruba půl miliardy, tedy míň než v předchozích letech. Letos by to měly být dvě miliardy.

Opravy a modernizace nemocnic
Zdroj: MZ ČR

Taková částka by ale nestačila ani na renovaci bloku v největší české nemocnici v pražském Motole. Jsou v něm laboratoře a taky dětská transplantační jednotka, která je jediná svého druhu v Česku. „Už jsme na hraně. Bohužel náklady se dneska pohybují ve výši 2 až 2,5 miliardy, a to jsou náklady, které si státní rozpočet nemůže dovolit,“ podotkl ředitel FN v Motole Miloslav Ludvík. 

Fakultní nemocnice si nemohou půjčit

Na rozdíl od krajských zařízení, které jsou často akciovými společnostmi, patří fakultní nemocnice státu, a proto si bez jeho souhlasu na rekonstrukce nemohou samy půjčit. „Umím si představit, že by se investice dejme tomu dvou miliard do Motola splácela třeba patnáct let, z toho 700 milionů by splatila nemocnice a miliarda tři sta by šlo ze státního,“ doplnil Ludvík. 

„Myslím si, že akciová společnost je vhodnější forma pro nemocnici. Máme nějaké odpisy a investujeme prostředky zpátky do nemocnice, nemáme potřebu je šetřit z hlediska hospodářského výsledku,“ sdělil předseda Asociace českých a moravských nemocnic a také ředitel Nemocnice Prachatice Michal Čarvaš.

Státní nemocnice zase mají snazší přístup k některým ministerským programům, podle šéfa resortu by se proto dotační systém měl narovnat. „Aby nebyly omezené na typ nemocnice. Je mi jedno, kdo ji zřizuje, ale musí mít kvalitní péči. Jestli je státní, krajská, městská, je jedno,“ prohlásil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Počítá také s většími investicemi z evropských fondů. Vyjednat chce letos třeba tři miliardy na modernizaci geriatrických oddělení.